nedelja, 13 novembar 2016 10:37

Šćeri moja - 4,21

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Sedme festivalske večeri izvedena je predstava „Šćeri moja“ po tekstu Maje Todorović u režiji Ane Vukotić i izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. „Šćeri moja“ je bila poslednja u takmičarskom programu XXI Jugoslovenskog pozorišnnog festivala. Aktere priče o crnogorskoj kneginji Zorki, kasnije supruzi srpskog kralja Petra Karađorđevića publika je nagradila burnim aplauzom vraćajući ih više puta na bis, a predstavi dodelila visoku ocenu.


Iako se spremala da režira Šekspirov komad u Crnogorskom narodnom pozorištu gde je zaposlena kao jedini reditelj Ana Vukotić je ponuđen tekst o crnogorskoj kneginji Zorki, najstarijoj ćerki knjaza Nikole Petrovića i njegovoj mezimici. Ovim komadom novi umetnički direktor CNP Branimir Popović, glumac, raniji ministar kulture Crne Gore i jedan od omiljenih glumaca užičke publike i dobitnika Ardaliona, želeo je da novom poslovnom politikom vrati publiku u pozorište.

-Ovo je prvi savremeni komad mladog pisca čija me se tema tiče, a opčinio je i ceo ansambl i kada ga je Mirko Vlahović pročitao, znala sam da ćemo ga raditi, kaže rediteljka Ana Vukotić

„Šćeri moja“ je priča o odrastanju kneginje Zorke, najstarije od devet ćerki kralja Nikole, izrazito radoznale, vedre, inteligentne devojčice, sa snažnim duhom koji u patrijarhalnoj sredini nije bio dovoljan da jednog dana preuzme crnogorski presto. Mesto na čelu države bilo je rezervisano za sina, a za ćerke je bila namenjena sudbina da se dobro udaju ili da idu u manastir.

-Mislim da je kneginja Zorka istorijski bila znakovita, a meni je poslužila da krenem od istorije a da zapravo govorim o sadašnjem trenutku. Ono što me potaklo na rad ove priče je činjenica da se ženska deca i dalje ne tretiraju jednako kao muška deca u Crnoj Gori, kaže spisateljica Maja Todorović.

Priliku da igra kneginju Zorku dobila je Vanja Jovićević, studentkinja II godine FDU na Cetinju u klasi prof. Branimira Popovića za koju starije kolege kažu da je već glumica raskošnog talenta.

-Ovo je uloga mojih snova, jer retko kada u životu glumac ima priliku da igra uloge koje voli, a ja sam je odmah na početku studija dobila. Mnogo sam se trudila i mnogo radila zbog slojevitog života kneginje Zorke, da od jednog nevinog deteta koja bezazleno postavlja pitanja o tome kako bi bilo kad bi ona bila vladar, do žene koja je bila velika humanitarka, velikodušna, koja je snagom uma išla ka ciljevima. Nažalost, život joj nije dao priliku da ispuni te želje, ali je ona dosta toga uradila za Crnu Goru, gradila je bolnice, pomagala je ljudima i mi smo u predstavi pokušali da sve to obuhvatimo, kaže glumica Vanja Jovićević.

Publika je u ulozi knjaza Nikole videla Mirka Vlahovića, a kneginje Milene Varju Đukić, dobitnicu Ardaliona za predstave „Nigdje nikog nemam“ i „Višnjik“. Upečatljive scene kada kneginjica zaspi na očevim plećima, kada traje rasprava o njenoj udaji uz noge u lavorima knjaza i vojvoda, kada joj majka oblači venčanicu, publika je gledala bez daha, a ansambl nagradila dugotrajnim aplauzom i ocenom 4,21.

Osme festivalske večeri nakon svečane dodele Ardaliona biće izvedena plesna predstava „Priča o vojniku“ Bitef dens kompanije, koja će zatvoriti XXI Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“.

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR