ponedeljak, 14 novembar 2016 10:30

Dr Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja: XXI JPF najbolji ovogodišnji festival u regionu

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Direktor Sterijinog pozorja dr Miroslav Miki Radonjić je jedan od stalnih, dragih gostiju koji Jugoslovenski pozorišni festival posete bar na dan. Ove godine razlog je bila predstava „Šćeri moja“ CNP iz Podgorice koja se zbog domaćeg teksta kandiduje i za Sterijino pozorje, o čemu će odlučiti selektor tog festivala.

-Drago mi je da sam i ove godine ovde na jedan dan, sve predstave sam gledao a neke čak i više puta kao „Belu kafu“ i bio u žirijima festivala gde su dobijale nagrade. Program JPF ove godine je odličan, „Šćeri moja“ je jedina predstava koju nisam odgledao i s obzirom na ono što je bilo u Užicu mogu da kažem da je ovogodišnji festival verovatno najkvalitetniji od svih festivala koje smo imali, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu, a to mogu da kažem jer sam, osim domaćih, propratio i neke festivale u regionu, kaže Miki Radonjić.

-JPF se odavno pozicionirao kao jedan od naših najznačajnijih pozorišnih festivala, ne samo u našoj zemlji nego u ovoj regiji. Mi smo imali zajedničke akcije svojevremeno kada je Sterijino pozorje menjalo koncept pre desetak godina, kada smo pokušali da mu pronađemo pravu formu. Sa našim partnerima iz JPF uspeli smo da rešimo tu situaciju tako da jedni drugima „ne ulazimo u teritoriju“ uslovno rečeno. Ove godine Sterijino pozorje se vratilo izvornim principima na kojima je funkcionisalo prvih 50 godina i na njima će nastaviti da funkcioniše i sada. Nakon ovih 10 godina proširenja koncepcije Sterijino pozorje se vraća tom izvornom principu afirmacije i promocije domaćeg dramskog teksta, dakle opet postaje „Festival domaćeg autora“. U tom smislu pogotovo ne ulazimo jedni drugima u domen interesovanja festivala, ali ne bi bilo loše da se malo preklopimo u nekim predstavama koje su dobre. Evo, već iduće godine sasvim je izvesno da ćemo imati neke predstave koje će biti na užičkom festivalu i u Novom Sadu, što nije neobično, jer nemamo mi baš previše kvalitetnih predstava da se neke ne bi našle na nekoliko naših najznačajnijih, renomiranih pozorišnih festivala.

-Narodno pozorište Užice je ove godine imalo veliki uspeh na Sterijinom pozorju, nastupilo je u takmičarskoj konkurenciji i van nje. Drago mi je da smo napravili koprodukciju. Pobednički tekst na našem konkursu „Nečiste sile“ Ljubiše Vićanovića je izveden ovde, odigran je na Sterijinom pozorju van konkurencije i to je samo nastavak saradnje između naše dve kuće. Otvoreni smo i dalje za saradnju i verujem da ćemo je nastaviti kao festivali i kao pozorišne produkcije, na korist pozorišne umetnosti na ovim prostorima, poručuje Radonjić.

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR