ponedeljak, 14 novembar 2016 12:49

Obrazloženje stručnog žirija 21. JPF

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

 21. JUGOSLAVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL

7 – 14. 11. 2016
NARODNO POZORIŠTE UŽICE

SPECIJALNA NAGRADA ARDALION

Kreacijom uloge duha Hamletovog oca, u predstavi „Hamlet“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, doajen srpskog glumišta ostvario je ulogu koja reflektuje njegovo vitalno i dugovečno bivanje na pozornicama, potvrđujući svoju profesiju kao poslanje, a ne kao posao.

Specijalnu nagradu Ardalion za ulogu duha Hamletovog oca u predstavi „Hamlet“ dobija Vlasta Velisavljević.


NAGRADA ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA/GLUMICU I NAGRADA POLITIKE AVDO MUJČINOVIĆ

Kreacija uloge kneginje Zorke predstavlja kompleksnu glumačku studiju koja uspešno prikazuje razvoj uloge od devojčice do žene u jednoj izrazito patrijarhalnoj i neprijateljskoj sredini. Podjednako uverljiva u svom ženskom aktivizmu i borbi, kao i toplom odnosu prema ocu, glumica ostvaruje slojevitu i uverljivu karakterizaciju zadatog lika.

Nagradu Ardalion za najboljeg mladog glumca/glumicu i Nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ za ulogu Kneginje Zorke Petrović u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, dobija Vanja Jovićević.


NAGRADA ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU

Minimalističkim pristupom vrlo kompleksne uloge, glumica ekvilibrira na često opasnoj granici između teatralizacije i prirodnosti, uspešno nadilazeći vreme i sve zamke mogućeg skliznuća u karikaturu i kliše. Glumačkim umećem glumica pretvara svoju ulogu u generator začudnosti i ludizma na kojem počiva cela predstava.

Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu Majke Janje u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda dobija Olga Odanović.


NAGRADA ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU

Kostimi u predstavi „Bela kafa“ nadrastaju čistu funkciju izvođajnog elementa, te minimalističkim pomacima u detalju tačno i slikovito prate sve društvene, socijalne i lične odnose među protagonistima, ispunjavajući svrhu jasnog pozicioniranja svih promena u kojima se likovi ove predstave, svaki na svoj način, pokušavaju snaći.
Nagradu Ardalion za najbolju kostimografiju u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda dobija Marina Vukasović Medenica.

NAGRADA ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU

U apstraktnoj scenografiji u kojoj velika platnena površina igra enterijer dvorca, postelju, reku, istovremeno projektujući unutrašnje stanje likova, izvođačka dinamika kretanja scenografije nije čisto dekorativni, već aktivan činilački element, koji predstavlja dodatnog protagonistu predstave.

Nagradu Ardalion za najbolju scenografiju u predstavi „Hamlet“ Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda dobija grupa NUMEN i Ivana Jonke.


NAGRADA ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU

Kao dijabolični Majstor ceremonije koji tuđu smrtnost posmatra kao dobru šalu, glumac je pokazao dosledan, precizan glumački jezik začudne unutrašnje koncentracije i snage. Njegovo izvođenje oštro i beskompromisno grabi po rubu ironizacije društva ali i vlastite pozicije u njemu, zahvaljujući dubinski osveštenom izvođačkom izrazu.

NAGRADA ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU

Igor Vuk Torbica sa svojom je autorskom ekipom vešto i precizno iskoristio predložak o osakaćenom vojniku negdje na obroncima I svetskog rata, kako bi ispričao priču o vremenu u kojem živimo i ideologijama koje neprestano manifestujemo, a da pritom nismo baš ništa naučili o sebi i svetu koji nas okružuje. Predstava Hinkeman je hrabra, sirova i nebrušena studija društva.

Nagradu Ardalion za najbolju predstavu dobija predstava Ernesta Tolera „Hinkeman“ u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.


Stručni žiri XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, Užice 2016.

Више из ове категорије « Šćeri moja - 4,21 Bilten br. 8 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR