sreda, 28 oktobar 2015 13:49

Sećanje na Milutina Uskokovića

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Pre 100 godina književnik Milutin Uskoković utopio se u nabujaloj Toplici. Tim povodom reditelj Zlatko Sviben i predstavnici NP Užice okupili su se kod Uskokovićeve spomen-biste , odali počast piscu i u susretu sa užičkim novinarima najavili rad na novoj predstavi.
U Narodnom pozorištu Užice počele su pripreme nove predstave "Čedomir Ilić, hromi ideali" po motivima romana Milutina Uskokovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i režiji Zlatka Svibena. Poznanstvo sa hrvatskim rediteljem počelo je pre dve godine zahvaljujući Jugoslovenskom festivalu, a nastavlja se saradnjom na predstavi čiji je povod 100-godišnjica od smrti užičkog pisca.

Milutin Uskoković (1884- 1915)
Prema oceni kritičara Milutin Uskoković je najbolji književni stvaralac koga je Užice iznedrilo pre Prvog svetskog rata i spada u red najznačajnijih proznih imena srpske moderne na početku dvadesetog veka. U književnost je uneo nove teme, tačnije nije ga interesovala seoska problematika koja je preovlađivala u to vreme, već je pisao o temama iz gradskog života tako da je nazvan začetnikom srpskog gradskog romana. Jovan Skerlić je zabeležio: “ Varoški i moderni život dobio je svoga slikara u Milutinu Uskokoviću“.

Nemaština i beda pratili su ga od rođenja u porodici propalog trgovca koja je imala 11 dece. Peške je otišao u Beograd nakon završene užičke Realke, radio razne fizičke poslove da bi se prehranio, bio je povučen i ćutljiv, mnogo i uporno radio i stigao do visokih škola. Doktorirao je pravo u Ženevi 1910. godine. Bio je jugoslovenski orijentisan i teško ga je pogodio rat između Bugarske i Srbije 1913. godine jer je rušio njegove političke ideale o južnoslovenskoj konfederaciji. Novo razočarenje je doživeo 1915. godine kada su Bugari napali Srbiju. Bolešljiv i preterano osetljiv, Uskoković nije preživeo propast otadžbine. Povlačio se prema Nišu iz Skoplja gde je radio u Srpskom konzulatu i stigao do Kuršumlije. Tu je saznao da mu je odstupnica presečena i, u jednom trenutku malodušnosti i depresije, skočio je u talase nabujale Toplice i utopio se. Bilo je to 28. oktobra 1915. godine.

Галерија слика

logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva