XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 29 oktobar 2015 09:21

Okupljeni na Trgu partizana

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

– program obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom –
7. – 9. novembar 2015, Narodno pozorište Užice

U svojoj knjizi tekstova Koliko fašizma iz 1995 , slovenački filozof Rastko Močnik se pita da li će narod Evrope biti u stanju da pobedi fašizam kao što ga je pobedio 1945. Močnik je direktno podstaknut rekom bosanskih ratnih izbeglica, i načinom na koji ih države nastale raspadom Jugoslavije dočekuju. Dvadeset godina kasnije, izbeglice u Evropu dolaze iz Azije i Afrike, mnoge preko država bivše Jugoslavije, a Močnikovo pitanje – da li će narod Evrope danas pobediti fašizam – se čini nikad aktuelnijim.


Države današnje Evrope, zatečene pred zadatkom osnovne humanosti, grčevito brane svoj svet privilegija, čija je posledica svet iz kog izbeglice beže. Opstanak društvenog sistema koji se brani, uslovljen je podelom sveta po kojoj se veliki deo čovečanstva smatra pogodnim za eksploataciju, pogodnim za život ispod granica egzistencijalnog minimuma, pogodnim za razaranje. To je fašizam koji treba pobediti 2015.

***

Okupljeni na Trgu partizana, program obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom Narodnog pozorišta Užice, preispituje današnji trenutak iz perspektive nasleđa Narodno oslobodilačke borbe koja je svoje prve pobede odnela upravo u Užicu 1941. godine. Užice je u svetsku istoriju upisano kao centar prve oslobođene teritorije u okupiranoj Evropi. Užička republika, ma kako kratko trajala, najavljuje ono što će kasnije biti motor pobede nad fašizmom u tadašnjoj Jugoslaviji i Evropi: solidarnost i hrabrost evropskog naroda, koja stoji nasuprot zvaničnim državnim politikama. „Kapitulantstvo evropskih država i kolaboracija dijela njihovih vladajućih klasa bili su među razlozima koji su narode na jugoslavenskom području doveli do toga da se nisu borili samo protiv fašizma, već i za drugačiju vrstu države. Da su izborili revoluciju.“

U poslednjih dvadesetak godina, ta borba i pobeda nad fašizmom se u lokalnom kontekstu relativizuje, problematizuje, falsifikuje i negira. To ne bi trebalo da iznenađuje s obzirom na strukturalne veze između fašizma i kapitalizma: dvadeset godina restauracije kapitalizma kroz privatizaciju društvene imovine, uništavanja socijalne države i pretvaranje političkih protesta radničke klase 1980ih u etničke sukobe 1990ih, u ime demokratije i stvaranja nacionalnih država na prostoru bivše Jugoslavije, uništava i sve tekovine NOB-a. Program Okupljeni na Trgu partizana kroz radove teoretičarki i teoretičara i praktičarki i praktičara iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, tematizuje aktuelnost antifašističke borbe u sadašnjem trenutku – i priključuje se brojnim sličnim inicijativama u svim bivšim republikama, koje u poslednjih nekoliko godina rade na društvenoj afirmaciji komunističkog i anti-fašističkog nasleđa Jugoslavije.

Umetnički program čine pozorišna predstava po partizanskoj poeziji Nije to crvena, to je krv!, zidne novine Lekcije o odbrani/Perom i puškom i kičicom i bombom grupe KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović) koje se bave ulogom umetnika i radnika u kulturi za vreme Užičke republike; Slike regulisanih ili nekontrolisanih teritorija Siniše Ilića istražuje imaginarijum borbe na pozadini prepoznatljivog evropskog pejzaža, Selma Banich izvodi šestočasovni performans Mirovanje na Trgu partizana. Govorni program je organizovan kao serija izlaganja sa diskusijama koji se na različite načine dotiču antifašističkog kulturnog nasleđa uz uvod o Užičkoj republici Branka Popovića. Izlaganje Vladimira Markovića se direktno bavi političkim nasleđem antifašizma, dok se Gal Kirn bavi politikom sećanja na NOB, između ostalog na primeru modernističkih spomenika. Veze između partizanskog pokreta i umetničke avangarde istražuje Miklavž Komelj, a Aldo Milohnić partizansko i savremeno pozorište otpora. Sabina Sabolović iz kustoskog kolektiva WHW/Što, kako i za koga? pravi pregled polemičkih izložbi koje u javnu sferu vraćaju teme i figure potiskivane zarad uspostavljanja nacionalističkog konsenzusa, tipičnog za sve države nastale raspadom Jugoslavije.


Bojan Đorđev


Program:
1 dan – subota 07.11.2015.
- 18:00 Narodno pozorište – mala scena
Branko Popović: Užička republika – uvodno izlaganje
- 18:30-19:30
Vladimir Marković: Političko nasleđe antifašizma: revolucionarni obrasci humanijeg sveta – predavanje
- 20.00 Narodno pozorište – velika scena
Nije to crvena to je krv! - jugoslovenska komunistička, revolucionarna i partizanska poezija - predstava
autorski tim: Bojan Đorđev, Miloš Đurović, Siniša Ilić, Dragana Jovović, Stipe Kostanić, Ana Mandić, Dijana Marojević-Diklić, Maja Mirković, Katarina Popović i Miloš Timotijević

*Zidne novine Lekcije o odbrani/Perom i puškom i kičicom i bombom grupe KURS (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović) biće dostupne od početka programa
*Slike regulisanih ili nekontrolisanih teritorija, instalacija Siniše Ilića u Narodnoj biblioteci može se pogledati tokom radnog vremena biblioteke 7-10.11.


2 dan – nedelja 08.11. 2015.
- 16:00-18:00 Narodno pozorište – mala scena
Gal Kirn: Politika i sećanje na NOB – predavanje
Sabina Sabolović: Otpisane i otpisani – predavanje


3 dan ponedeljak 09.11.2015.
- 10:00-16:00 Trg partizana
Selma Banich: Mirovanje – performans
- 17:00-19:00 Narodno pozorište – mala scena
Aldo Milohnić: Od partizanskog do savremenog teatra otpora – predavanje
Miklavž Komelj: Partizanska umetnost iskosa – predavanje


Okupljeni na Trgu partizana nastaje na inicijativu Nemanje Rankovića, umetničkog direktora Narodnog pozorišta iz Užica i Bojana Đorđeva, pozorišnog reditelja koji je i urednik programa. Program se realizuje u koordinaciji sa Jugoslovenskim pozorišnim festivalom u Užicu koji se ove godine odvija pod geslom NO PASSARAN!
Realizovano uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Užica.

 

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC