utorak, 27 oktobar 2015 13:14

U okrilju JPF počele probe predstave po tekstu Milutina Uskokovića

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Nakon 31 godine na užičkoj sceni ponovo se radi tekst „Čedomir Ilić“ po motivima romana Milutina Uskokovića u dramatizaciji Olge Dimitrijević. Ovaj tekst je igran u Užicu 1984. prema dramatizaciji i u režiji Nadje Janjetović . Dovoljan razlog za novo iščitavanje je negovanje dela nežnog pisca koji je rođen u Užicu 16. aprila 1884. i koristio svaku priliku da ga spomene u svojim delima, bar kao mesto odakle potiče rakija koju ispijaju prijatelji u beogradskom bircuzu. Ipak, povod za novo postavljanje „Čedomira Ilića“ u Užicu je 100-godišnjica od smrti Milutina Uskokovića, koji je preminuo u Kuršumliji 28. oktobra 1915. skočivši u nabujalu Toplicu.

„Dramatizacija je potpuno nova, a autorka je Olga Dimitrijević“, najavljuje Zlatko Sviben, reditelj predstave. „Čuo sam da postoji i TV drama, ali nisam imao priliku da je gledam“, dodaje reditelj i ističe da je želeo da radi sa užičkim ansamblom iako je imao problema sa ranije preuzetim obavezama. Naime, Sviben osim brojnih angažovanja u pozorištima vodi i tri klase studenata u Zagrebu i Osijeku.

“Nešto sam smislio da uklopim i da uskočim u ovu saradnju. Gledao sam neke predstave užičkog pozorišta na videu, neke glumce sam upoznao preko Skajpa, uloge su podeljene i sada iščitavamo detaljno o svakom liku sve što je napisano. Vrlo je dobar početni utisak“, kaže Sviben.

Poznanstvo sa ovim rediteljem potiče od 18. Jugoslovenskog festivala „Užice 2013“ kada je predstava sa njegovim potpisom „Zločin i kazna“ u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba osvojila 7 Ardaliona: za najbolju predstavu, režiju, žensku, mušku, epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju. To oduševljenje žirija, publike ali i uprave Narodnog pozorišta Užice pretočeno je u prvu saradnju sa ovim rediteljem. Premijera se očekuje do kraja godine, a predstava će nositi ime prema radnom naslovu romana Milutina Uskokovića: „Čedomir Ilić, hromi ideali“.

Po motivima romana ČEDOMIR ILIĆ Milutina Uskokovića

Uloge
Čedomir Ilić - Vahidin Prelić
Višnja - Ivana Pavićević Lazić
Anica - Andrijana Simović
Bela - Tijana Karaičić
Kleopatra - Divna Marić
Zarija - Hadži Nemanja Jovanović

 

Галерија слика

logo jpf trans
 XXVI JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
PRIČAJ MI O NEŽNOSTI
Od 1.do 7.novembra 2021.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

Ponedeljak 1. novembar u 19:30
Sedam strahova
BNP Zenica

Utorak 2. novembar u 19:30
Pučina
JDP Beograd

Sreda 3. novembar u 19:30
Tri zime
Pozorište Promena, Novi Sad

Četvrtak 4. novembar u 19:30
Đokonda
CNP Podgorica

Petak 5. novembar u 19:30
64
Atelje 212 Beograd

Subota 6. novembar u 19:30
Strah – jedna topla ljudska priča
NP Pirot

Nedelja 7. novembar u 19:30
Zelena čoja Montenegra
BDP Beograd, GP Podgorica i FGT Budva