XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

subota, 04 novembar 2023 10:41

Naš razred - 4,1

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Treće festivalske večeri Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba izvelo je predstavu Naš razred Tadeuša Slobođaneka u režiji Jasmina Novljakovića.

„Naš razred“ je istinita priča o građanima mesta Jedvabne u Poljskoj koji su jula 1941. pomogli ubijanju 1.600 sugrađana Jevreja i uselili se u njihove kuće.  Slobođanek dramu počinje 1925.

„U predstavi imamo priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Jevreja – iz malog poljskog mesta, koje je doživelo sovjetsku i nemačku okupaciju čija represija u „posve običnim ljudima“ budi demone okrutnosti i nasilja. Dečiji snovi i mladalačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni“, objašnjava glumac Ivica Pucar. „Kako sve to preživeti i naći način da se ide dalje? Zaista teško. Moj lik je put tražio u veri”, dodaje Pucar.

Reditelj Novljaković, koji u komadu potpisuje i scenografiju, pozornicu je pretvorio u učionicu u kojoj klupe povremeno postaju skloništa, kreveti, tavani, podrumi, dok se na tabli iscrtavanjem simbola krsta, Davidove zvezde, kukastog krsta, petokrake, pokazuje protok vremena i vladajućih ideologija. Predstava počinje i završava sa decom.

“U toku proba smo shvatili da publika emotivnije doživljava delove koje prepričavamo ako ih kao izvođači „ohladimo“, nego kada ih mi proživljavamo. Tada publika emocije preuzme na sebe. Zato pripovedamo hladno. Razred počinje i završava zajedno, na groblju”, rekao je glumac Ivan Grčić.

Krug zla se događa i ponavlja širom planete, od stratišta koja smo sami doživeli, do aktuelnih ratova u Gazi i Ukrajini. To je i razlog što je drama “Naš razred” postavljana širom sveta i u svim republikama nekadašnje Jugoslavije.

“Do destrukcije u ovom komadu, ali mislim i inače, dolazi zbog uskraćene ljubavi. Ovde je razlog banalan - uskraćena ljubav jedne devojke. Osim toga, izdali su ga prijatelji, mučen je. Sve to u njemu stvara želju da uzvrati još jače. Nadamo se da pozorištem možemo bar probati zatvoriti krug nasilja. Zato, svi u pozorišta, a ne u ratove”, poručio je glumac Hrvoje Klobučar.

Užička publika je Naš razred ocenila sa 4,1.

Četvrta predstava na repertoaru 28.JPF je  „Ivanov“ ,Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Mađelija u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva. U okviru pratećeg programa festivala  od 17.30 časova na maloj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena predstava Neodustajanje, autorski projekat Marije Medenice.Karte za predstavu su besplatne i mogu se preuzeti na biletarnici pozorišta.

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC