XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

subota, 04 novembar 2023 12:55

Prateći program: Nezgodni suglasnički sklopovi

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U okviru pratećeg programa 28. JPF u Čitalištu Narodne biblioteke Užice predstavljen je zbornik tekstova „Nezgodni suglasnički sklopovi: poetika ritma i otpora Miodraga Miše Stanisavljevića“

Zbornik „Nezgodni suglasnički sklopovi“ u izdanju Užičke književne republike i RK  LINKS nastao je u saradnji sa užičkom bibliotekom i bavi se poetikom, ritmom i angažmanom Miše Stanisavljevića.

Miodrag Miša Stanisavljević, pesnik, dramaturg, esejista, satiričar, angažovani intelektualac, rođen je 1941. u Srednjoj Dobrinji kraj Požege. Diplomirao je na grupi za jugo-svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi je magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je urednik više časopisa, a od sredine sedamdesetih, pa do 1992. godine radi u redakciji Dramskog programa TV Beograd. Za tekst „Carev zatočnik“ Stanisavljević je nagrađen Ardalionom na I Jugoslovenskom pozorišnom festivalu 1996. Bio je briljantan kolumnista koji je žešće od svih drugih kritkovao prilike u Srbiji devedesetih. Da bi ih preživeo, prisetio se umeća stolarskog zanata, skupljao stare stvari, od njih pravio nešto novo i radove prodavao na Bulevaru ili kod Palilulske pijace. Preminuo je 2005. godine u krajnjoj bedi i to će ostati jedno od najvećih beščašća ove države, a krivica svih nas, društva i kulture, ocenjeno je na promociji zbornika u kome, iz pijeteta prema Miši, nisu publikovane njegove fotografije iz tog vremena.

„Uradili smo važnu revalorizaciju ovog pesnika i intelektualca koji je bio potpuno zapostavljen i nepravedno skrajnut zbog njegovih antirežimskih stavova tokom devedesetih godina. Objavili smo seriju važnih tekstova za razumevanje njegove književnosti poetike i svega što je radio i zbog čega je bio sklonjen. Nadam se da će ova knjiga dati novi impuls recepcije Mišinog dela“, rekao je Saša Ilić.

„Neke njegove satirične drame nikada nisu objavljene, bio je važan pesnik i pisac dramskih dela za decu, a toliko je duboko išla ta cenzura da ljudi ne znaju ko je on ni u njegovom kraju. Zato je bitno je da smo ovde, u Užicu, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu,  jer je Mišino mesto na pijedestalu, dodao je Ilić.

Osim Ilića, o delu Miše Stanisavljevića govorili su Ksenija Radulović, Ružica Marjanović, Zoran Jeremić i Branislav Jakovljević, koji se video vezom javio iz Amerike.

Галерија слика

Више из ове категорије « Naš razred - 4,1 28. JPF Bilten br. 4 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC