utorak, 14 novembar 2017 09:12

22. JPF je otvoren!

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Pre 22. godine jedna umna dama shvatila je zbog čega je važno da baš u ovom delu Srbije nastane festival koji će povezati jedinstven kulturni prostor u kome se govori „bez prevoda“. Te 1996. kao ministarka kulture prof. dr Nada Popović Perišić odobrila je njegov nastanak i posula ga zlatnim prahom, što dokazuje njegovo dvodecenijsko trajanje. Tada je otvorila prvi Jugoslovenski pozorišni festival, a nakon dve decenije burnim aplauzom publika je dočekala novo obraćanje prof. dr Nade Popović Perišić.

- Pripali su mi čast i zadovoljstvo da otvorim jedan, po mnogo čemu poseban festival. Nastao energijom nekolicine entuzijasta, baš u trenutku kada se već naslućivalo da se ideja zajedništva u kojoj smo živeli raspada, upravo na toj ideji traje već 22 godine, okupljajući umetnike sa prostora nekadašnje Jugoslavije i potvrđujući da kultura i umetnost grade mostove razumevanja i zbližavanja među ljudima. Slogan bez prevoda upravo ističe tu ideju o zajedničkom kulturnom prostoru, bez obzira na tragične događaje kroz koje smo prošli i na najbolji način pokazuje da kultura može ono što ne uspeva politici, rekla je dr Popović Perišić.

Uz odsjaj vatrometa i festivalskih baklji u holu pozorišta publiku dočekuje izložba fotografija Radovana Baje Vujovića. Po 21. put podseća koje smo predstave gledali prethodne godine, ali i ističe ono što samo izvežbano oko i vešta ruka mogu da ovekoveče.

- Mislim da je ovaj festival kulturni događaj godine, odnosno nešto najlepše što se dešava u gradu. Samim tim, lepo je odgledati sve predstave i biti tu da učestvujete, pomognete, zabeležite, kaže Baja Vujović.

Pred nama je novih 8 novembarskih dana kojima se radujemo, jer ćemo videti dobre predstave, a tu u holu našeg pozorišta kroz razgovore nakon predstava upoznati glumce, reditelje, scenografe, kostimografe. Uostalom, ovim prazničnim danima radujemo se i jer ćemo videti svoje sugrađane i možda upoznati nove ljubitelje ove zavodljive umetnosti.

Podizanjem zavese ponovo ćemo prelazili granicu između stvarnosti, društvene i pozorišne. Često nam ta pozorišna stvarnost deluje življe i uverljivije od svakodnevice koju živimo, i navodi nas da se zamislimo o pitanjima kao što su: želja za moći i dominacijom, ratovi i žrtve, dostizanje sreće u svakodnevnoj egzistencijalnoj trci, položaj žene u porodici, odbrana dostojanstva, mesto porodice u našim srcima, mesto ljubavi u svačijem životu.

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi “Za ovo malo duše”, a nastao je iz konteksta pesme “Branim” akademika Vaska Pope, jednog od 100 najznamenitijih Srba i začetnika moderne srpske poezije. Ta misao zastupa stav da, poput uvaženog pesnika, ustanemo u odbranu onih vrednosti koje su najbolje u čoveku, a za koje se na umetnički način bore i ovogodišnje festivalske predstave.


Slađana Vasiljević, PR XXII JPF Užice

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR