ponedeljak, 13 novembar 2017 15:13

Ministar Vladan Vukosavljavić: Veća podrška Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u narednim godinama

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Jugoslovenska tradicija je dala određene rezultate u oblasti kulture i ta tradicija treba da bude sačuvana. Jugoslovenski pozorišni festival je imao i imaće, mogu da obećam, u godinama koje dolaze još veću podršku kako bi se ova manifestacija razvijala i mogla da svoju kulturološku misiju sprovodi na pravi način, rekao je prilikom posete Narodnom pozorištu Užice, na dan otvaranja 22. JPFU, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije.

-Naš posao je da pomažemo koliko god možemo one sredine u Srbiji koje imaju kvalitetan kadar, dobre projekte u kulturi, koji su opredeljeni da ulažu u svoj kulturni razvoj, u zaštitu kulturnog nasleđa, u savremeno stvaralaštvo i druge stvari. Kada takva lokalna sredina i poslenici iz oblasti kulture postoje u nekoj sredini, onda smo mi prvi koji ćemo da pomognemo u gornjim granicama kapaciteta Ministarstva. Užice je takva sredina, svaki put smo ovde zapazili dobre ideje, projekte i potencijale. Samo poslednje dve godine Ministarstvo je Užicu dalo preko 30 miliona dinara, od čega je oko 8,5 miliona otišlo za medijske projekte, a ostatak za zaštitu kulturnog nasleđa i programske projekte iz oblasti kulture. Molim vas da ne zastanemo, jer Užice je veliki srpski grad, velike istorije i tradicije, grad kvalitetnih i talentovanih ljudi. Počeli smo velikim koracima i dobro je da imamo razumne i održive projekte, a Užice može da očekuje i dalje snažnu podršku. Kultura je veliki potencijal i za razvoj turizma, a turiste treba privlačiti obnovom, programima, infrastrukturom. Užice je svetla tačka na mapi decentralizacije kulturne politike za koju se Ministarstvo zalaže i voleo bih da i drugi gradovi u Srbiji slede dobre principe i odlučne iskorake na tom polju. Želim da ponovim da sa velikim optimizmom dolazimo ovde i posmatramo kulturni razvoj Užica, rekao je ministar Vukosavljević.

22. Jugoslovenski pozorišni festival Ministarstvo kulture je podržalo sa 3.400.000 dinara, dok je Grad Užice izdvojio 3.300.000 dinara. Da bi ova pozorišna svečanost uspela organizatoru, Narodnom pozorištu Užice, izašao je u susret i veliki broj domaćih privrednika. U narednom periodu ministar Vukosavljević je obećao još snažniju podršku Festivalu, kao primeru decentralizacije kulture.

-Normalno je da su glavni gradovi kulturni centri svih država, ali Srbija ne sme u oblasti kulture da bude organizam sa velikom glavom i atrofiranim telom. Svaka sredina od seoske, preko varoške, do gradske je za nas važna i Ministarstvo će u skladu sa svojim kapacitetima nastaviti da pomaže Jugoslovenski pozorišni festival. Ovaj festival je veoma važan u srpskom kulturnom životu u oblasti pozorišta i nastojaćemo da sledeće godine povećamo taj iznos, rekao je ministar Vladan Vukosavljević.

Slađana Vasiljević, PR XXII JPF Užice

Галерија слика

Више из ове категорије « Bilten br. 1 22. JPF je otvoren! »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR