XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 07 novembar 2023 12:17

Sa Cvejom

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Knjiga o Branku Cvejiću „Sa Cvejom“ koju je priredila Beka Vučo, predstavljena je u okviru pratećeg programa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Knjiga je izašla u izdanju kuće Clio i Fondacije “Moj Balkan”.

Knjiga “Sa Cvejom” se sastoji od 8 poglavlja  i sačinjena je od niza autorskih tekstova i sećanja, od vremena kada je Cvejić zakoračio u svet umetnosti, sve do poslednjih uloga.

“Uvek je bilo teških situacija, a Branko je uvek ostajao pripadnik svog pozorišta i svakog pozorišta po malo. Od početka nas je podržavao i bio tu, kako je vole da kaže: „Da ne zabrljate oko novca“. Govorio nam je da radimo u okviru svojih mogućnosti i da trajemo, a onda će sve samo da raste. Tako je i bilo – rekao je Zoran Stamatović, direktor NP Užice  JPF “Bez prevoda”.

“Cveja je jako voleo Užice i ovaj festival, zato mi je posebno drago što je ovo prva profesionalna promocija knjige, ujedno u krugu prijatelja i pozorišnih ljudi. Ona osvetljava Cvejine privatne strane, koje nisu svima poznate i ujedno obuhvata važan dokumentarni materijal. Bio je to maratonski rad na knjizi, za koju nam je bilo važno da odiše neposrednošću i odlikama po kojima i pamtimo Cveju – rekla je Beka Vučo, Cvejina prijateljica koja je priredila knjigu i predsednica Fondacije “Moj Balkan”.

“Moja slika Beograda sedamdesetih i osamdesetih se gotovo poklapa sa onim što je bio Branko Cvejić, od onog trenutka kada sam ga kao znatno starija osoba upoznala. Tada mi se brzo iskristalisala misao da je u mojoj slici Beograda, on eklatantan primer duha tog grada, onog najboljeg Beograda. Taj grad je mogao da napravi takve šmekere i oni su taj grad napravili takvim, to je bilo uzajamno”, ocenila je Ksenija Radulović, profesorka FDU i član uređivačkog odbora.

Na oko 400 strana u autorskim tekstovima o Cveji govore glumci , reditelji, teatrolozi, prijatelji i članovi najuže porodice, a Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Clio ocenio ej da je “ovo knjiga spomenik, , ali i naša zahvalnica njemu, kao dar novim generacijama čije asocijacije će probuditi novi mit.”

Галерија слика

Више из ове категорије « Svaka vrsta pročišćenja je potrebna Nesporazum - 3,91 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC