XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

sreda, 25 septembar 2019 13:53

U vremenu velike zbunjenosti tražimo naše junake!

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Već drugu godinu za redom 24. septembar, koji je dugo godina slavljen kao Dan grada Užica i Dan Narodnog pozorišta Užice, obeležen je susretom novinara i uprave Jugoslovenskog pozorišnog festivala i objavljivanjem programa oko koga će se okupljati u Užicu ljubitelji pozorišne umetnosti. Baš kao i prošle godine, od 5. do 12. novembra, Narodno pozorište Užice biće domaćin 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ na kome će u takmičarskom programu nastupiti sedam pozorišnih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

-Ovog festivala, u ovom obimu ne bi bilo da nije medija i zato koristim priliku da vam se obratim i zahvalim, rekao je Nemanja Ranković, umetnički direkror NP Užice i Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Slogan ovogodišnje manifestacije je „Ko je junak našeg doba?“ i mislim da sa njim nastavljamo tradiciju postavljanja pitanja i osvrta na neke krucijalne teme i probleme sa kojima se čovek ovog doba susreće. Od prošle godine krenuli smo da mapiramo probleme kojima bi pojasnili šta je zapravo najveći predmet frustracija koje čovek ima i kako jedni drugima možemo pomoći, a to je upravo pozicioniranjem i mapiranjem tradicionalnih vrednosti koje su iščezle, nestale, dok nove vrednosti još uvek nismo uspeli da uspostavimo. Iz tog razloga se naše pitanje odnosi na junaka našeg doba, onoga ko bi mogao služiti kao „primer dobre prakse“ kako se to danas često kaže, obrazložio je Nemanja Ranković moto XXIV JPF: „Ko je junak našeg doba?“.

Selektor festivala, hrvatski novinar i pozorišni kritičar Bojan Munjin je uz pomoć koselektora Zorana Stamatovića odgledao skoro kompletnu produkciju. Kuriozitet je da prvi put u selekciji nema predstave iz Crne Gore (jer fizički ne mogu dastanu na scenu u Užicu, objašnjeno je), ali će publika videti dve predstave iz Bosne i Hercegovine („Kavkaski krug kredom“, NP Sarajevo i „Sjećaš li se Doli Bel“, Kamerni teatar 55 Sarajevo), dve predstave JDP („Lorencačo“ i „Vrat od stakla“) kao i dve režije Borisa Liješevića („Lorencačo“, JDP, Beograd i „Blu Mun“, Kerempuh, Zagreb). Osim navedenih predstava, u krug odabranih za XXIV JPF ušle su i predstave „Nečista krv“ Narodnog pozorišta u Beogradu koja otvara festival i autorski projekat Igora Vuka Torbice „Tartif“, koprodukcija SNP Novi Sad i NP Sombor.

-Duboko verujem da smo izabrali sedam vrednih predstava, rekao je selektor Bojan Munjin. Radi se o krajnje renomiranim rediteljima, jako dobrim glumcima, značajnim temama, najboljim i najvrednijim predstavama koje se u ovom trenutku pojavljuju u Srbiji i regionu. Izbor kao i uvek nije bio lak, ali festival traži da izaberemo najbolje. Pozorište je zaista ogledalo vremena, trenutka, onoga što je danas. U suprotnom, pozorište je ili muzej ili bekstvo od stvarnosti. Tako i užički festival živi sa svojim vremenom i hoće da ga pokaže preko predstava koje dovodi na festival. Jedno od najznačajnijih iskušenja našeg vremena koje osećamo svi, a o tome govore i umetnici i intelektualci i obični ljudi je-dezorjentacija, strepnja i gubitak nade, ocenio je Munjin.
.
-U svim epohama i odsudnim trenucima ljude su vodili istaknuti pojedinci. Za Nikolu Teslu su rekli da je to čovek koji je izmislio XX vek, a Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu zbog umeća da superiorno govori o čovekovoj sudbini koja se svih nas tiče i eto to su naši junaci! Ima ih još, u vremenu velike zbunjenosti tražimo ih danas, ali ih teško nalazimo i zato se i na ovom festivalu, koji je mesto susretanja, pitamo ko je junak našeg vremena, dodao je Bojan Munjin.

Ministarstvo kulture, koje je uz Užice osnivač festivala, ove godine je opredelilo iznos od 2,5 miliona dinara, čime se vratilo na sumu koju je izdvajalo pre 12 godina kada je JPF postao regionalni festival. Sa druge strane, grad domaćin je izdvojio rekordnih 4,5 miliona dinara.

-Festival „Bez prevoda“ okuplja ljude koji žele da ruše predrasude, ocenio je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica. Za 24 godine opravdao je svoje postojanje, a sugrađani su postali sofisticiraniji i zahtevniji posetioci teatra. Festival je i prilika da se gosti uvere u gostoprimstvo Užičana i zato ih pozivam da u tom periodu borave u Užicu i verujem da će se lepo provesti i pronaći nešto za sebe, poručio je Stanisavljević.

Troškovi festivala uveliko premašuju iznos od 7 miliona dinara, ali organizatori veruju da će uz vernu užičku publiku koja kupuje karte i pre nego što je upoznata sa programom festivala, kao i uz prijatelje festivala koji ga finansijski pomažu od samog početka, uspeti da sačuvaju stečenu reputaciju.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC