XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

petak, 03 novembar 2023 08:11

Edip - 4,8

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Druge festivalske večeri izveden je Sofoklov “Edip”, prema prevodu Miloša Đurića, u režiji Vita Taufera.

„Ja mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li iracionalnost da pobedi ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokratije. O pokušaju jednog vladara da sredi državu, da nađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa“, rekaoo je reditelj Vito Taufer odgovarajući na pitanje otkuda Edip na sceni JDP u Beogradu. Inače Sofokle je rođen oko 496. godine stare ere.

 

“Antički, tragički junaci imaju taj svoj neki usud, zapravo neku grešku iz prošlosti zbog koje stradaju. Edip nema i sve što uradi, zapravo uradi iz neznanja. To je vreme kada su se lako potezali mačevi i ubiti tada i danas nema istu težinu. Tada je bilo pitanje časti izazvati nekog na dvoboj. I taj ceo spor sa njegovim ocem, za koga u tom trenutku ne zna da mu je otac, desio se na uskom putu između dva grada. Išao je sam, naišla je nekolicina njih i rekli mu da se skloni sa puta. Rekao je da neće, udario tog glasnika i nastavio dalje.Onda ga je  otac ošinuo bičem, on je izvukao mač i pobio ih sve, osim jednog koji je pobegao i pastira koji na kraju zapravo razreši celu zagonetku“.

Mi s jedne strane vidimo nekog požrtvovanog vladara, nekog čoveka koji je već spasao grad, koji ovde obećava na početku da će uraditi po svaku cenu to. Ali s druge strane tu već počinje lagano da mu se kruni, ko njemu zapravo radi iza leđa i šta Kreont(pretendent, čije ime znači vladar) zapravo hoće.To je Vito fenomenalno pročitao da komad ima elemente trilera. Čovek traži ko je ubica, a zapravo iza ima igranku ko njemu namešta, kako hoće da ga skine sa vlasti, da ga namesti da je on kriv, da moraju da ga proteraju ili da ga ubiju.Vito je nama rekao: ljudi nemojte da igrate tragediju! To je triler u kom čovek traži ko je ubica. Na kraju shvati da je on ubica i eto je tragedija”, kaže Milan Marić.

Uz Marića, glumački ansambl čine Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov i drugi.Scenografiju za predstavu uradio je Lazar Bodroža, kostime Marija Markoviće Milojev, a muziku su komponovali Robert Pešut Magnifiko i Aleksandar Pešut Schatz.

Predstavu “Edip” publika je ocenila sa 4,80.

Treća predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala je “Naš razred”, po tekstu Tadešua Slobodzianeka, a u režiji Jasmina Novljakovića i izvođenju glumaca Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

 

Више из ове категорије « Sedišta “Holokaust – memorijalni prostori” »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC