XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 02 novembar 2023 11:12

Deca - 4,35

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstava „Deca“ Narodnog pozorišta iz Beograda , po stihovima istoimenog romana Milene Marković u režiji i na muziku Irene Popović podigla je zavesu 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

Komad „Deca“ široj javnosti postao je poznat prošle godine kada je kao poetski tekst ovenčan Ninovom nagradom za roman godine. Sada se pokazalo da je, u scenskoj formi oživljen kao spoj muzike, pokreta i glasa, postao nesvakidašnja savremena opera u 17 pesama. Taj neobični žanr autori su nazvali „javno pevanje romana“.

„Predstava govori univerzalno o jednom životnom putu. Ona podržava neku osnovnu ideju teatra koju ja imam, a to je da se ljudi užive, da osećaju, da dožive katarzu i da oplemenjeni, iznervirani, uzbuđeni ili potreseni izađu iz pozorišta. Cela ekipa od reditelja, glumaca, pevača i ostalih upustili su se u igru, eksperiment koji je bio jako uzbudljiv, rekla je Milena Marković na razgovorima posle predstave.

„U muzici koju sam komponovala za „Decu“ pokušala sam da pronađem boju kolektivnog glasa tj. Mileninog bića. Kompleksnost Milenine poezije i njena slojevitost mi je dala prostor da taj kolektivni glas može biti i operski i običan, da može biti i detinji i da može biti savršen u svojoj nesavršenoj boji. Glasovi u „Deci“ su jedinstven spoj nespojivog i čini mi se samim tim dobijamo jedan nadglas koji plovi kroz prostore i koji naprosto odbija da bude definisan i uhvaćen u zamku klasične analize. Ne mogu da kažem da je bilo lako ali sam radeći Decu naučila da verujem svom instiktu i stomaku. Pokušali smo da zadržimo sve elemente opere, ali da je prilagodimo. Uveli smo glumce u operski glas a zahvaljujući operskim pevačima Tamari Mitrović, Iskri Sretenović i Marku Kostiću dobili smo jedinstvenu boju.Takođe i orkestar je izašao iz „crne rupe“ na scenu i deo jepredstave“, istakla je kompozitorka i rediteljka Irena Popović.

„Tačno je šest meseci od ubistava u „Ribnikaru“ i Mladenovcu i za ovih šest meseci ova predstava je dobila mnogo veće dimenzije nego što je imala. Sada smo u nekoj vrsti misije da je igramo što češće, da što širem auditorijumu damo neku vrstu  odgovora, nade, introspekcije, promišljanja, katarze i da svi zajedno idemo napred“, rekao je glumac Pavle Jerinić. Osim njega u predstavi igraju: Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović i pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić.

Užička publika predstavi „Deca“ je dala ocenu 4,35.

 

 

 

 

 

Галерија слика

Више из ове категорије « Osvežimo naše umove, čula, maštu! Sedišta »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC