XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

subota, 09 novembar 2019 14:24

Serijal o izuzetnim ljudima

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U okviru pratećeg programa 24. JPF, na Maloj sceni NP Užice predstavljen je serijal autorke Olivere Milošević „Teatrologike“, koji se emituje na RTS-u. - Ima logike da nova sezona serijala „Teatrologike“ bude predstavljena baš na JPF, jer svi moji sagovornici imaju veze sa ovim festivalom. Neki su učestvovali, mnogi dobili nagrade, priznanja i ostavili snažan trag na Festival i publiku - kaže autorka serijala.

U okviru pratećeg programa Festivala, odlučila je da prikaže prvu epizodu iz nove sezone serijala. Ona donosi razgovor sa Radetom Šerbedžijom, na Brionima, posle predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“, koja je sada na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Olivera Milošević objašnjava da je ideja „Teatrologike“ da široj javnosti predstavi izuzetne ljude koji u regionu stvaraju pozorišnu umetnost.

- Tema naših razgovora, osim pozorišnih poetike i priče o tome kako oni stvaraju i šta je za njih suština pozorišta, je i društvo u kojem danas živimo. Osvrćemo se na devedesete, ali pričamo i o tome kakav je današnji svet i koliko se on promenio. To bi bio znak da smo završili pitanje koje se odnosi na sve nas i sve nas zanima, a to je- šta je pojam sreće. Malo smo filozofirali o tome šta danas znači biti slobodan i šta je pojam slobode, šta je umetnička sloboda i koliko se menjala tokom vremena. Moji sagovornici su izuzetni umetnici, ne samo u sredinama u kojima rade i regionu, već i u Evropi i svetu. Sa njima je veliko zadovoljstvo razgovarati. Osim toga, kada biram sagovornike, bitno mi je da to budu društveno i umetnički odgovorni ljudi, da su protiv svega što ugrožava ljudska prava i slobode- kaže autorka serijala „Teatrologike“.

Govoreći o temi ovogodišnjeg JPF, Olivera Milošević kaže da je jako teško odrediti ko su junaci našeg doba.


- Pitanje je da li su to konkretne ličnosti. Za početak bi trebalo da odredimo kriterijume kako se postaje junak u našem dobu i šta to znači. U tom smislu, mislim da su junaci ovog vremena oni koji govore istinu i ne kalkulišu, posvećeni su svom poslu, iskreni i imaju mogućnost da javno kažu ono o čemu svi razmišljamo i šapućemo.

Za JPF Olivera Milošević kaže da je jedan od najznačajnijih festivala u Srbiji.

- U našim pregledima događaja koji su obeležili godinu u oblasti pozorišta, uvek navodim ovaj festival. Kultura i umetnost inače imaju jako malo prostora u medijima, a RTS je jedina kuća koja temeljito neguje pristup umetnosti i kulturi, kakav zaslužuju. Kada bi bili više prisutni u medijima, lakše bi se iskristalisali i junaci našeg doba.

Ana Milošević, JPF Bilten

Више из ове категорије « 24.JPF Bilten br.5 „Tartif“- 4,44 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC