XIX festival - 2014.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Додатне информације

 • Naziv: 19. JPFU
 • Moto: „Danas ti je, brate, sve na prodaju; čast, savest i prijateljstvo - sve brate,sve!!!“
 • Datum: 5 -11. novembar 2014.
 • Savet:

   

  • Predsednik: Tihomir Petković, gradonačelnik Užica
  • Potpredsednik: Ljubomir Simović, književnik, akademik SANU
 • Direktor: Zoran Stamatović
 • Umetnički direktor: mr Nemanja Ranković
 • Selektori:

   

  • Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar
  • Zoran Stamatović, menadžer u kulturi, direktor Narodnog pozorišta Užice
 • Sručni žiri:

   

   

  • Prof. dr Nebojša Romčević, dramski pisac (Srbija), predsednik žirija
  • Dr Mia David, arhitektica i scenografkinja (Srbija)
  • Doc. dr Hazim Begagić, pozorišni producent (BiH)
  • Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor (Srbija)
  • Ana Vukotić, rediteljka (Crna Gora)
 • Nagrade (Ardalioni):

   

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – dodeljuje se predstavi „TRPELE“, autora Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Bobana Skerlića i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta Beograd, nagrada dodeljuje se većinom glasova.

  2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – dodeljuje se Egonu Savinu za režiju predstave „Unosno mesto“, autora Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, nagrada dodeljuje se većinom glasova.

  3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – dodeljuje se glumcu Goranu Jevtiću za ulogu Živke u predstavi Branislava Nušića „Gospođa ministarka“ u režiji Tanje Mandić Rigonat i u produkciji Pozorišta „Boško Buha“ Beograd, nagrada dodeljuje se jednoglasno.

  4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – dodeljuje se glumcu Branimiru Banetu Popoviću za ulogu Domenika u predstavi Eduarda De Filippa „Filomena Marturano“ u režiji Jagoša Markovića i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, nagrada se dodeljuje jednoglasno.

  5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – dodeljuje se Dragani Purković-Macan za scenografiju u predstavi „Četrnaesta“, autorke i rediteljke Ane Đorđević. u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske - nagrada dodeljuje se većinom glasova.

  6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – dodeljuje se Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog „Unosno mesto“, u režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, nagrada dodeljuje se većinom glasova.

  7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – dodeljuje se Bojanu Veljoviću za ulogu Ujka Blagoja u predstavi prema komadu „Dr“ Bransilava Nušića „Doktor Nušić“, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, nagrada dodeljuje se jednoglasno.

  8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» - dodeljuje se Momčilu Otaševiću za ulogu Mikelea u predstavi Eduarda De Filippa „Filomena Marturano“ u režiji Jagoša Markovića i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, nagrada dodeljuje se jednoglasno.

  9. Specijalna NAGRADA ARDALION – dodeljuje se Marku Šeliću Marčelu za tekstove songova u predstavi prema komadu „Dr“ Bransilava Nušića „Doktor Nušić“, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, nagrada dodeljuje se jednoglasno.

   

   

   

   

   

   

 • Prateći program:

   

  SCEN čas

  U okviru pratećeg programa Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, SCEN - Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju i Narodno pozorište Užice organizuju javni čas na temu scenskog dizajna i sceničnog karaktera javnih prostora grada Užica. Ovaj događaj će biti održan u Klubu male scene Narodnog pozorišta Užice, u nedelju, 09. novembra 2014, u 18 časova.
  SCEN čas je zamišljen kao drugi deo radionice, koja će biti realizovana u toku tog dana. Radionicu će voditi asistenti studijskih programa scenskog dizajna, a u radionici će učestvovati studenti osnovnih studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna, kao i svi zainteresovani koji se jave na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili dođu u nedelju, u 12 časova, na plato ispred zgrade pozorišta.
  Cilj radionice je upoznavanje arhitekture grada Užica, prepoznavanje dramskih i scenskih potencijala javnih gradskih prostora, sagledavanje prostorne morfologije grada kao mogućeg scenskog sredstva. Učešće u radionici treba da obezbedi specifičan, „pozorišni“ pogled na urbani prostor, kako za studente iz Novog Sada, od kojih su neki po prvi put u Užicu, tako i za sve one koji su stanovnici ili dugogodišnji prijatelji ovog grada. Učesnici radionice će tokom dana zabeležiti najdramatičnije i najsceničnije gradske prostore, koji će na SCEN času biti predmet analize svih prisutnih.
  SCEN čas će voditi profesori studijskih programa scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka, kao i gosti ovog događaja, mladi profesionalci iz različitih oblasti, koji su i sami nekada bili studenti (magistarskih i doktorksih) studija scenskog dizajna.
  SCEN - Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju i Narodno pozorište Užice organizacijom ovog događaja, pored razvoja sada već kontinuirane međusobne saradnje, žele da razviju nove forme dijaloga i otvore nove prostore istraživanja u domenu scenskog dizajna, kako za studente i mlade ljude, tako i za iskusne profesionalce. Na SCEN čas su, stoga, dobrodošli svi koji žele da kroz prijatan razgovor podstaknu sebe i druge na razmišljanja o gradu i pozorištu, njihovim vezama i međusobnim uticajima.

 • Novinski članci:

   

Више из ове категорије « XVIII festival - 2013. XX festival - 2015. »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR