Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Višnjik

31 mar

Čehovljev “Višnjik” publika Jugoslovenskog pozorišnog festivala gledala je 2003. u izvođenju NP Subotica, 2005. u izvođenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja i 2012. u koprodukciji JDP Beograd i Grada Teatra Budva, što potvrđuje da je taj komad decenijama intrigantan rediteljima i glumcima raznih pozorišta. U sećanju su ostale upečatljive Varja Đukić i Jasna Đuričić kao Ranjevske, za koje su i dobile Ardalione, ali i Branimir Popović u ulozi Lopahina, posebno kada sa stolicom igra tango, ili legendarni Drago Malović u ulozi sluge. Taj komad izveden je premijerno 2008. i na sceni NP Užice, a snimak predstave je na jutjub kanalu dostupan od 31. marta do 6. aprila 2020.

Pisac Anton Pavlovič Čehov u podnaslovu „Višnjika“ dao je preciznu žanrovski odrednicu: „komedija u četiri čina“, ali svi koji su komad čitali ili gledali ma koju interpretaciju ovog dela teško da bi se saglasili. “Višnjik” se pamti po teškim, zagušljivim, dugim, letnjim danima u kojima vreme sporo prolazi na imanju Ljubov Andrejevne Ranjevske. A zatim, po neuzvraćenoj ljubavi novog spahije Lopahina koji bi novcem da kupi ono što najčešće nema cenu.

Komad u Užicu režirao je Predrag Kalaba, a igraju: Ivana Pavićević, Slobodan Filipović, Vladimir Kurćubić, Bojana Zečević, Biljana Đoković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Svetislav Jelisavčić, Slobodan Ljubičić Biljana Zdravković, Tomislav Janjić i Danilo Petrović. Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, kostime Snežana Kovačević, muziku Milica Đorđević, a scenski pokret Ivica Klemenc.

Snimak predstave premijerno se prikazuje 31. marta 2020 u 20h na zvaničnom youtube kanalu Narodnog pozorišta Užice.

Slađana Vasiljević