XXVII festival - 2022.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Додатне информације

 • Naziv: 27. JPF "Bez prevoda"
 • Moto: Parče hleba, parče neba
 • Datum: 1-7. novembar 2022. u 19:30
 • Savet:

   

  • Predsednica: dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica
  • Potpredsednik: Ljubomir Simović, književnik, akademik SANU
 • Direktor: Zoran Stamatović
 • Umetnički direktor: mr Nemanja Ranković
 • Selektori:

   

  • Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar
  • Zoran Stamatović, menadžer u kulturi, direktor Narodnog pozorišta Užice

   Marijana Zorzić Petrović, tehnički direktor
 • Sručni žiri:

   

  prof. dr Radivoje Dinulović - arhitekta, scenograf, predsednik žirija, Beograd / Srbija

  prof.dr um. Snežana Trišić - rediteljka,  Beograd / Srbija

  Vilim Matula - glumac, Zagreb / Hrvatska

   

  Voditelj okruglog stola:
  Marina MIlivojević-Mađarev
  Madjarev

  Diplomirala je na Katedri za dramaturgiju na FDU 1992. godine, gde je magistrirala 1997. godine i doktorirala 2008. godine. Autor je knjiga Biti u pozorištu (Dejan Mijač, Slobodan Unkovski i Dušan Jovanović – rediteljski stilovi u JDP-u), Fantastika u dramama Vladimira Velmar-Jankovića i Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas (zajedno sa Milanom Mađarevim i Ivanom Pravdićem). Od 1999. do 2011. godine radila je kao dramaturg u JDP-u. Sarađivala je sa značajnim rediteljima iz zemlje i inostranstva i uređivala programe za predstave i posebna izdanja. Od oktobra 2011. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sada je u zvanju vanrednog profesora. Marinine drame za decu i omladinu izvođene su u profesionalnim pozorištima u zemlji i inostranstvu. Autor je više desetina radio drama. Primenom kreativne drame u radu sa mladima bavi se od 1992. godine. Urednica je Vodiča kroz kreativni dramski proces. Objavila je brojne teatrološke eseja u pozorišnim časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Član je uredništva pozorišnog časopisa Scena i Zbornika radova Akademije – Akademije umetnosti Novi Sad. Bila je selektorka 60. i 61. festivala Sterijino pozorje. Piše o pozorištu za nedeljnik Vreme i časopise Scena i Kazalište. Predsednica je Upravnog odbora Udruženja kritičara i teatrologa Srbije.

   

  Kritičar Festivala:
  Andrej Čanji
  Andrej Canji

  Rođen 1992. godine u Zrenjaninu. Osnovne studije završio na Filološkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Kateda za opštu književnost i teoriju književnosti i master studije na Fakultetu dramskih umetnosti, smer: Teorije dramskih umetnosti i medija. Studije, eseje i kritike iz oblasti pozorišta, filma i književnosti objavljuje u časopisima Scena, Zbornik radova Akademije umetnosti i Ulaznica, kao i na portalima See Stage, Kritičarski karavan, Nezavisna kritika i Klub 128. Osnivač Kluba 128 (udruženja studenata opšte književnosti i teorije književnosti) i Nezavisne kritike (kolektiva posvećenog odgovornoj pozorišnoj kritici). Voditelj i urednik dve emisije na Radio Aparatu: Radio Nezavisna i Slušaonica 128. Dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić“ 2019. godine za kritiku predstave „Olimp – u slavu kulta tragedije“. Živi u Beogradu.

 • Nagrade (Ardalioni):

   

  1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – dodeljena je predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“ u režiji Jerneja Lorencija i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za hrabar i beskompromisan istraživački i analitički pristup i postupak. Predstava nas dovodi do suočavanja sa dubokim posledicama Holokausta koje dosežu do današnjih dana. Posebnu vrednost čini sadržajna, stilska i poetička celovitost svih segmenata predstave.

  2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU –  dodeljena je Jerneju Lorenciju za režiju predstave „EICHMANN U JERUZALEMU“ u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb, za delikatan, slojevit i snažan rediteljski postupak kojim je stvorena duboko emotivna i otrežnjujuća predstava.

  3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – dodeljena je ravnopravno (Ex aequo) Katarini Bistrović Darvaš, Miji Melcher i Luciji Šerbedžiji za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.

  4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – dodeljena je ravnopravno (Ex aequo) Dadu Ćosiću, Franu Maškoviću, Pjeru Meničaninu, Rakanu Rushaidatu i Vedranu Živoliću za stvaralački angažman i nadahnutu, svedenu i preciznu kolektivnu glumačku igru u predstavi „EICHMANN U JERUZALEMU“.

  5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU –  dodeljena je Andreji Rondović za predstavu „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice za koncept i artikulaciju scenskog prostora koji značajno doprinose poetici predstave i glumačkoj igri.

  6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – dodeljena je Bojani Nikitović za predstavu „RAT I MIR“ u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, za složeno rešenje koje objedinjava epohu i savremeni kostim.

  7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – dodeljena je Igoru Borojeviću za ulogu Islajeva u predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice, za snažan i emotivan glumački izraz.

  8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» -  dodeljena je Teodoru Vinčiću za ulogu Robota Šile u predstavi „ROLERKOSTER“ u produkciji Pozorišta Atelje 212, Beograd, za autentičan, studiozan i ekspresivan glumački pristup.

  9. Specijalna NAGRADA ARDALION – dodeljena je Jeleni Mijović za konsekventno i savremeno dramaturško tumačenje klasičnog dramskog teksta u predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice.

 • Prateći program:

   

  Utorak 1.11.2022.
  19:00 Hol pozorišta
  Izložba fotografija Radovana Baje Vujovića

   

  Sreda 2.11.2022
  18:00h Narodno pozorište Užice
  Izložba „ Prostor u predmetu – tradicija u prostoru“,
  izložba studentskih radova Fakulteta primenjenih umetnosti Beograd, Odseka Unutrašnja arhitektura i dizajn enterijera i Scenografija u organizaciji profesorki, mr Tanje Manojlović red. prof. i dr Danijele Dimković docent.

  19:00 Narodno pozorište Užice – Hol pozorišta
  Izložba „Meša Selimović – izbor dokumenata“,
  Državni arhiv Srbije, autori: Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić, a saradnici Petar Rosić, Dušan Guteša, Darko Pačvara, Darko Opalić i Anja Vulić.

   

  Četvrtak 3.11.2022.
  Narodno pozorište Užice – Mala scena
  17:00 Javni čas: Osnovne i master studije pozorišne režije,
  docentkinja dr um. Snežana Trišić, šefica Katedre za pozorišnu i radio režiju, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (namenjeno srednjoškolcima i studentima)

   

  Petak 4.11.2022.
  Narodna biblioteka Užice
  18:00 Predstavljanje monografije Snežana Kovačević: TIHI MAJSTOR VELIKOG UMEĆA,
  priređivač: Zoran Jeremić
  Izdavači: Udruženje „Kolektiv Užice“ i Biblioteka „ Ljubiša R. Đenić“, 2021.
  Učestvuju: Zoran Jeremić, prof.dr Tatjana Dadić Dinulović, Zoran Žeravčić, Snežana Kovačević


  Subota 5.11.2022.
  18.00 Narodna biblioteka Užice
  Promocija knjige : Kako je Frojd postao Frojd,
  autor Adam Filips, prevela sa engleskog Nada Donati
  Izdavač: Clio, 2022.
  O knjizi govore: Nebojša Bradić, dr Snežana Damljanović, Zoran Hamović, Sanja Domazet i Jelena Kajgo

 • Bilteni:

   

  Urednik: Radojka Popović
  Novinari: Nenad Kovačević, Zoran Jeremić, Mirjana Petrović, Verica Tucović, Ana Milošević, Bogdan Damnjanović, Jelena Penezić, Andrej Čanji.

  Bilten br.1

  Bilten br.2

  Bilten br.3

  Bilten br.4

  Bilten br.5

  Bilten br.6

  Bilten br.7

  Bilten br.8

 • Pokrovitelji:

   

  • Ministarstvo kulture i informisanja
  • Grad Užice
  • Banca Intesa
 • Novinski članci:

   

  Politika 1.11.2022 - „Rolerkoster” otvara festival „Bez prevoda” u Užicu
  Novosti 1.11.2022 - ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ "БЕЗ ПРЕВОДА": "Атеље 212" доноси "Ролеркостер"
  Užička republika press 1.11.2022 - “Rolerkoster” otvara 27. JPF “Bez prevoda”
  Danas 2.11.2022 - „Parče hleba, parče neba“: Otvoren Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“
  Zapadne info 2.11.2022 - Otvoren 27. JPF “Bez prevoda”
  Danas 8.11.2022 - „Ajhman u Jerusalimu“ najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala
  Nova 8.11.2022 - Zagrebačka predstava „Ajhman u Jerusalimu“ pobednik festivala u Užicu
  Blic 8.11.2022 - Spuštena zavesa na 27. JPF: Najznačajnije nagrade otišle u Zagreb, užičkoj predstavi više priznanja nego svim beogradskim zajedno

Медије

Више из ове категорије « XXVI festival - 2021.
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR