četvrtak, 16 april 2020 16:55

Sluga dvaju gospodara

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Snimak predstave “Sluga dvaju gospodara” Karla Goldonija u režiji Andrea Paćota i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Užice je osmi koji se emituje na youtube kanalu ovog teatra, a u okviru akcije #OstaniKodKuće.

Goldonijeva komedija iz 18. veka jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih komedija u istoriji svetske drame i pozorišta. Subotičko pozorište pre dva dana emitovalo je svoju postavku iz 2001. u režiji Kokana Mladenovića, u Užicu je lomad premijerno izveden 2007. kao i u pozorištu “Boško Buha”, dok je na sceni “Toša Jovanović” u Zrenjaninu igran 2012. u režiji Borisa Liješevića i imao čak 50 izvođenja širom zemlje.

Andre Paćoto, pozorišni i filmski reditelj koji se bavi istraživačkim teatrom, multimedijalnim performansima i audiovizuelnim projektima, adaptirao je ovu komediju del arte tako da se dešava u današnjem vremenu na Balkanu. Tekst je na srpski jezik preveo Jovan Ćirilov, tako da je ishod “aktuelna, savremena priča u kojoj se balkanski duh i oštra srpska ironija spajaju sa goldonijevskom ljupkošću i humorom, u zabavnoj i surovoj igri”, zabeleženo je u afiši predstave nastale u koprodukciji NP Užice i Bitef teatra.

Scenografiju potpisuje Mia David Zarić, kostimografiju Snežana Kovačević, scenski pokret Ferid Karajica, a dizajn svetla Andre Pronk. U predstavi nastupaju: Slobodan Ljubičić, Bojana Zečević, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Divna Marić, Tanja Jovanović, Igor Borojević i Goran Šmakić, kao i muzičari: Petar Živanović - violina, Sava Đurić – bas i Ivan Ranković – klarinet.

Postavka ansambla Narodnog pozorišta iz Užica i Bitef teatra imala je svetsku premijeru na venecijanskom Bijenalu 19. jula 2007. dok je u septembru iste godine izvedena u Beogradu, u okviru pratećeg programa 23. Bitefa.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Majstor i Margarita Čudo u Šarganu »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC