utorak, 31 mart 2020 15:15

Višnjik

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Čehovljev “Višnjik” publika Jugoslovenskog pozorišnog festivala gledala je 2003. u izvođenju NP Subotica, 2005. u izvođenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja i 2012. u koprodukciji JDP Beograd i Grada Teatra Budva, što potvrđuje da je taj komad decenijama intrigantan rediteljima i glumcima raznih pozorišta. U sećanju su ostale upečatljive Varja Đukić i Jasna Đuričić kao Ranjevske, za koje su i dobile Ardalione, ali i Branimir Popović u ulozi Lopahina, posebno kada sa stolicom igra tango, ili legendarni Drago Malović u ulozi sluge. Taj komad izveden je premijerno 2008. i na sceni NP Užice, a snimak predstave je na jutjub kanalu dostupan od 31. marta do 6. aprila 2020.

Pisac Anton Pavlovič Čehov u podnaslovu „Višnjika“ dao je preciznu žanrovski odrednicu: „komedija u četiri čina“, ali svi koji su komad čitali ili gledali ma koju interpretaciju ovog dela teško da bi se saglasili. “Višnjik” se pamti po teškim, zagušljivim, dugim, letnjim danima u kojima vreme sporo prolazi na imanju Ljubov Andrejevne Ranjevske. A zatim, po neuzvraćenoj ljubavi novog spahije Lopahina koji bi novcem da kupi ono što najčešće nema cenu.

Komad u Užicu režirao je Predrag Kalaba, a igraju: Ivana Pavićević, Slobodan Filipović, Vladimir Kurćubić, Bojana Zečević, Biljana Đoković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Svetislav Jelisavčić, Slobodan Ljubičić Biljana Zdravković, Tomislav Janjić i Danilo Petrović. Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, kostime Snežana Kovačević, muziku Milica Đorđević, a scenski pokret Ivica Klemenc.

Snimak predstave premijerno se prikazuje 31. marta 2020 u 20h na zvaničnom youtube kanalu Narodnog pozorišta Užice.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Bure baruta, Mletački trgovac… Atentat »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC