XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

nedelja, 03 novembar 2019 15:06

Izložba fotografija "Najlepša Rusija"

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U izložbenom prostoru Istorijskog arhiva u ponedeljak, 4. novembra 2019. u 18h biće otvorena izložba fotografija finalista i pobednika III Sveruskog foto-konkursa “Najlepša zemlja”. Izložbu je organizovalo Rusko geografsko društvo, a u Užice stiže zahvaljujući Centru Ruskog geografskog društva koji radi u Beogradu pune tri godine.

Godišnji foto-konkurs „Najlepša Rusija“ koji se od 2016. održava svake godine, okuplja autore svih starosnih grupa, koji mogu biti iz bilo koje zemlje, a jedini uslov je da fotografije budu napravljene na teritoriji Rusije. Cilj foto-konkursa je očuvanje izvorne prirode Rusije i vaspitanje brižljivog odnosa prema životnoj sredini kroz umetnost fotografije. Njegov organizator je Rusko geografsko društvo, jedno od najstarijih na svetu, osnovano ukazom cara Nikolaja I 1845. Glavni cilj Društva je da se prepoznaju, prikupe, opreme i pošalju na teren širom Rusije, Azije i sveta najbolji istraživači za raznovrsne studije. Danas, u Rusiji i inostranstvu Rusko geografsko društvo ima više od 20.000 aktivnih članova. Njegova glavna aktivnost su ekspedicije i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljivanje knjiga i rad sa mladima.

Na foto- konkursu 2017. učestvovalo je 11.000 fotografa sa preko 52.000 fotografija. Radove ocenjuje žiri na čelu sa Sergejem Šojguom, predsednikom Ruskog geografskog društva, dok nagradu publike dodeljuju javnim glasanjem posetioci sajta photo.rgo.ru. Izložba fotografija finalista i pobednika konkursa putuje širom sveta, a organizator veruje da će se i publika u Užicu uveriti da je Rusija najlepša zemlja. Izložbu fotografija omogućio je Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji koji je osnovan u Beogradu oktobra 2016. radi podsticanja i organizovanja kulturne, naučne, privredne i drugih vidova saradnje između ljudi dobre volje Republike Srbije i Ruske Federacije.

Izložba fotografija iz Rusije nastavak je saradnje Narodnog pozorišta Užice i Istorijskog arhiva u okviru Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ započete prošle godine izložbom „100 godina diplomatskih i kulturnih odnosa SAD-Srbija“.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Programska knjižica 24. JPF Prodaja karata »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC