XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

ponedeljak, 12 novembar 2018 07:48

Članovi žirija o 23. JPF: Festival je dao zdraviji okvir stvarnosti od teatra koji zovemo život

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Nakon sedam festivalskih dana provedenih u Užicu, stručni žiri je završio rad na vrednovanju predstava koje su ove godine činile takmičarski repertoar 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala i podelio utiske o pozorišnoj svečanosti koja se bliži kraju i biće završena dodelom Ardaliona i predstavom u čast nagrađenih.

- Napravljen je odličan presek pozorišnih predstava iz regiona i ako je neki smisao festivala da su susreti, upoznavanja, prepoznavanja, neka razmena kreativnih energija, druženje, poticanje da se ide dalje, mislim da ovaj festival svakako tu misiju ispunjava. Nekako je sve bilo kako treba, a mislim da je to danas velika stvar i da to nije malo, ocenjuje Lenka Udovički, rediteljka, predsednica žirija.

- Videli smo sedam jakih autorskih rukopisa i glasova koji daju svoj okvir stvarnosti, koji su mnogo zdraviji od onog koji gledamo u teatru koji se zove život. Jako me razveselilo da gledam ove predstave jer se vrlo konkretno bave pitanjem identiteta, ko smo mi, i u tom smislu mislim da je festival imao dobru dramaturgiju kroz različita viđenja na koji način ovaj prostor funkcionira kroz vrijeme. Mislim da je vrijeme relativna kategorija i sadašnjost, prošlost i budućnost su stavljeni u veliki kazan, ocenjuje Dario Harjaček, reditelj, član žirija.

-Izdvojila bih to da smo od početka do kraja u predstavama imali odnos pojedinac-društvo sa različitim rezultatima- od mladog Simeona Njegovana, do Verenice, a da ne govorim o „Zašto je poludeo gospodin R?“To bih izdvojila kao jednu temu koja se provukla kroz sve predstave, kao i nedostatak ženskih velikih uloga. Delim osećanja da je žiri radio kompaktno, da smo razmenili mišljenja i umeli da se čujemo. Izuzetno sam zadovoljna, kaže kaže Dragana Varagić, glumica, članica žirija.

- Jugoslovenski pozorišni festival je važna adresa na festivalskoj mapi. Njegova osobenost da okuplja četiri teatarska sistema, da nas integriše na jednom mestu i odražava ono što je stvarnost pozorišnog života u jednoj godini jeste onda privilegija da mi svedočimo selekciju i da kroz razgovore o predstavama i odluke koje smo doneli zapravo valorizujemo pozorišnu umetnost ovog prostora. Žao mi je da nije bilo predstave iz BiH, ali već postoji kontinuitet ovog festivala da su predstave dobre, da su selekcije dobre i da nije jednostavno, ali je uzbudljivo donijeti odluku. Iskustvo rada u žiriju je bila privilegija, zapravo da imate vremena da razgovarate, mislite i promišljate, a možda danas najmanje imamo vremena za to. Ja vjerujem da je ova selekcija ponudila dovoljno razloga da o ovim predstavama razmišljmo, i da ona ima emancipatorski karakter i potencijal i da ona ovaj region treba da ozdravljuje, a tu pozorište po mom mišljenju ima puno posla, kaže Janko Ljumović, producent, član žirija.

-Da se zahvalim selektoru jer smo imali priliku da se kreativno dvoumimo sedam dana i to je bilo divno, a sa druge strane selekciju vidim kao znak upozorenja da bi nekako morali da se osvestimo na civilizacijskom nivou s obzirom da dve stvari koje su meni ključne u ovoj slekciji jesu podatak da mi se čini da živimo u vremenu u kome se entuzijazam kažnjava, a da cveta nemanje empatije. Mislim da su to dva ogromna problema koja ne muče samo nas, ovaj region, već postoje na globalnom nivou. Sa ovim ljudima je bilo predivno raditi i nadam se da se vidimo dogodine, kaže Slobodan Obradović, dramaturg i član žirija.

Slađana Vasiljević

Медије

Галерија слика

Више из ове категорије « Saopštenje stručnog žirija 23. JPF Krvave svadbe - 4,16 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC