XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 08 novembar 2018 09:57

Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U holu Narodne biblioteke Užice otvorena je izložba koja prezentuje diplomatsku karijeru poznatog srpskog komediografa Branislava Nušića. Izložba je deo Pratećeg programa XXIII Jugoslovenskog pozorišnog festivala na kome je iste večeri izvedeno Nušićevo delo „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Na postavci se izdvajaju osam oblasti među kojima je Nušić prvi put predstavljen kao etnograf, ali i fotograf, novinar, akademik. Postavka predstavlja i karikature Nušića u izboru prof. Jugoslava Vlahovića i ona je inicijalna izložba rađena povodom 120 godina od Nušićevog službovanja u konzulatu u Solunu, objašnjava Nebojša Nušić, upravnik Fondacije „Nušić“ koja je priredila izložbu.

-Nušić je na najlepši način za vreme mandata diplomate, uz pomoć Jovana Cvijića, prikazao život našeg naroda na Kosovu i Metohiji u vreme Otomanske imperije. Nušić je svoja zapažanja zabeležio u dva dela: „Kosovo“ i Na obali Ohridskog jezera“. Postavka sadrži i izbor od 48 fotografija gde se podsećamo da je on bio osnivač Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, ali i saznajemo da je praktično bio reditelj kraljevskog venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije gde je bilo prisutno 20. 000 zvanica, što je bio najveći događaj tog vremena, kaže Nebojša Nušić.

Posetioci imaju priliku da pogledaju i dva kratka filma koje je Fondacija „Nušić“ pripremila sa Arhivom jugoslovenske kinoteke i Programskim arhivom RTS, gde se Nušić vidi kako šeta Ohridom, ali i čuje kazivanje njegove ćerke Gite.

Iz bogatog Nušićevog života na panoima su izdvojeni i podaci o Nušiću kao osnivaču mnogih horova i udruženja. Izuzetan poznavalac njegovog dela prof. dr Raško Jovanović izdvaja anegdotu sa osnivanjem Udruženja jugoslovenskih dramskih autora (UJDA) sredinom tridesetih godina XX veka, kojim su se branila prava dramskih pisaca.

-Jedan od članova ga pita zašto se Nušić toliko zalaže za prava dramskih pisaca kada upravnik Narodnog pozorišta Predić iz dana u dan postavlja njegova dela. Na to je Nušić odgovorio: „Ne stavlja na repertoar mene upravnik Milan Predić, nego šef računovodstva!“ Naime, sve su Nušićeve predstave bile rasprodate, kasa je bila puna i pozorište je bilo zadovoljno. Zaista, posle „Gospođe ministarke“ od 1929. godine pa do smrti, Nušić je napisao šest vrhunskih komedija koje se i danas igraju i, zajedno sa ranijim komedijama: „Protekcija“, „Sumnjivo lice“ i „Narodni poslanik“, ostavio u svom opusu briljantne priloge komediografskoj literaturi u srpskoj književnosti. Pored „Ministarke“ tu su komedije: „Dr“, „Mister dolar“, „Ujež“, „Ožalošćena porodica“ koja se smatra najzabavnijom i „Pokojnik“ koja je nevesela, ali vrhunska komedija o lošem stanju u jednom društvu kome je već fašizam kucao na vrata. U svakom slučaju, Nušićevo delo je hronika jednog vremena, ispravna, objektivna i dobronamerna. Nušić je voleo ljude, voleo je svoje likove i nikada se nije podsmevao Srbima, što su mu mnogi pripisivali smatrajući da kao Cincarin ne mari za Srbe. Naprotiv, Nušić je bio i ostao najsrpskiji komediograf, kaže prof. dr Raško V. Jovanović.

Izložba „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ je realizovana u saradnji Narodne biblioteke Užice i Narodnog pozorišta Užice, a može se pogledati do 1. decembra 2018.

Slađana Vasiljević

Медије

Више из ове категорије « Ožalošćena porodica - 4,04 Bilten br. 4 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC