ponedeljak, 05 novembar 2018 16:04

Prateći program XXIII JPF počeo izložbom "SAD-Srbija 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi" u Istorijskom arhivu Užice

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Izložba o diplomatskim i kulturnim odnosima Srbije i Sjedinjenih amerčkih država u vremenskom razdoblju od jednog veka, autora Bore Dimitrijevića i Miladina Miloševića otvorena je u Istorijskom arhivu u Užicu. Postavku je otvorio predstavnik Američke ambasade u Beogradu.

Na 24 panoa nalaze se kopije originalnih dokumenata, fotografija i novinskih izveštaja koji govore o susretima državnika, kulturnoj i ekonomskoj razmeni, periodima američke podrške i pomoći, ali i nesporazumima u određenim istorijskim trenucima. Izložbu je podržala Ambasada SAD u Beogradu, a Užice je među 15 gradova u Srbiji u kojima se postavlja u ovoj godini.

-Ponosni smo što možemo sa vama da proslavimo dugogodišnje prijateljstvo i kulturnu saradnju između naše dve zemlje. Naše kulture se toliko prepliću, a Srbi su obogatili američku kulturu u oblastima kao što su nauka, umetnost, sport. U Prvom svetskom ratu smo bili saveznici, a američki doktori i sestre su volontirali kako bi pomogli srpskoj siročadi i ranjenima. Predsednik Vudro Vilson je bio toliko inspirisan nesalomivim duhom srpskog naroda da je pre tačno sto godina naredio da se postavi srpska zastava na Beloj kući. Sve ove lične žrtve i priče pokazuju koliko je Srbija bila važna u srcima i umovima Amerikanaca tokom Prvog svetskog rata, ali i danas. Zato želim da se zahvalim autorima na trudu koji su uložili i iskreno se nadam da će vam se izložba svideti, rekao je otvarajući izložbu Timoti Stendart, savetnik za medije i kulturu Američke ambasade u Beogradu.

Publiku je posebno zainteresovala nadahnuta prezentacija dokumentacije koju je uz slajdove predstavio koautor postavke Bora Dimitrijević. Ona je inspirisala zamenika gradonačelnika Nemanju Nešića da otkrije plan Gradske uprave da ulica u Užicu ponese ime Vudroa Vilsona. Izložba se može pogledati u Istorijskom arhivu Užice do 25. novembra 2018. radnim danima u vremenu od 7,30 do 15h.Медије