utorak, 15 novembar 2016 11:46

U čast nagrađenih

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Sedam večeri, podizanjem zavese prelazili smo granicu između stvarnosti, društvene i pozorišne. Često nam je ta pozorišna stvarnost delovala življe i uverljivije od svakodnevice u kojoj živimo i terala nas da se zamislimo o nekim pitanjima kao što su neprekinut krug zla, ratovi i žrtve, želja za moći i dominacijom, položaj žene u porodici, mesto porodice u našim srcima, mesto ljubavi u svačijem životu.

Završnica XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala poslužila je da se zahvalimo svima koji su nam priredili praznične dane. Stručni žiri je odredio najuspešnije među njima što je potvrđeno uručenjem Ardaliona, nagrada koje nose ime po jedinom glumcu među svetiteljima- Svetom Ardalionu.

Dodeli su prisustvovale Olga Odanović, dobitnica Ardalina za epizodnu ulogu Majke Janje u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda, Marina Vukasović Medenica, dobitnica Ardaliona za najbolju kostimografiju u predstavi „Bela kafa“ Narodnog pozorišta iz Beograda, Zorana Kralj, direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta koja je primila nagradu u ime Vanje Jovićević, koja je osvojila Ardaliona za ulogu Kneginje Zorke Petrović u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Reditelj Igor Vuk Torbica i Snježana Abramović Milković, direktorka ZKM-a iz Zagreba uputili su pisma zahvalnosti i izvinjenja što zbog obaveza na predstavama nisu bili u mogućnosti da prisustvuju uručenju nagrada za pobedničku predstavu “Hinkeman”.

Na svečanosti su uručene i tri medijske nagrade koje čine plakete i umetnička dela: nagrada “Večernjih novosti” za najbolju predstavu po oceni žirija, nagrada “Blic-a” za najbolju predstavu po oceni publike i nagrada Politike „Avdo Mujčinović” za najboljeg mladog glumca na festivalu.

Festival je pohvalnim rečima o Jugoslovenskom pozorišnom festivalu zatvorio Nebojša Bradić, reditelj i glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a.

U čast nagrađenih Bitef dens kompanija izvela je predstavu “Priča o vojniku” u koreografiji Gaj Vajcmana i Ronija Havera.

Zahvaljujemo se:

• Svim učesnicima koji su nadahnuto nastupili na ovogodišnjem pozorišnom prazniku u Užicu,
• Ministarstvu kulture, Gradu Užicu i prijateljima koji su finansijski podržali Jugoslovenski pozorišni festival,
• Publici koja je aplauzima nagradila goste i učinila da ovaj Festival zadrži epitet jednog od najboljih u zemlji
• Medijima koji su svojim izveštavanjem doprineli da 21. Jugoslovenski pozorišni festival postane dostupan najširoj publici.

Radujemo se novom susretu i verujmo da su pred nama dobre pozorišne godine!

Slađana Vasiljević, PR XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR