ponedeljak, 14 novembar 2016 07:42

Hinkeman - najbolja predstava po oceni publike i žirija XXI JPF

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Retke su godine kada se slože utisci publike i stručnjaka, a to se dogodilo na ovom XXI Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Hrvatska predstava „Hinkeman“ po tekstu Ernesta Tolera u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju ZeKaEm-a bila je favorit publike koja joj je dala visoku ocenu 4,86, dok je stručni žiri ovoj predstavi dodelio tri Ardaliona: za najbolju predstavu na festivalu, za najbolju režiju i Ozrenu Grabariću za najbolju mušku ulogu na festivalu, koju je ostvario igrom „Ceremonijal majstora“.

Predstava „Bela kafa“ NP Beograd takođe je osvojila tri Ardaliona: Nada Šargin za najbolju žensku ulogu u ovoj predstavi gde je igrala „Zoru Šišarku“ kao i u predstavi „Marija Stjuart za ulogu „Elizabete, engleske kraljice“, Olga Odanović za epizodnu ulogu „majke Janje“, kao i za najbolju kostimografiju koju potpisuje Marina Vukasović Medenica.

Predstava „Hamlet“ JDP Beograd osvojila je dva Ardaliona: za najbolju scenografiju koju potpisuje grupa NUMEN i Ivana Jonke oličenu u beloj zavesi koja je „disala sa predstavom“ kako su rekli glumci nakon izvođenja, kao i specijalnog Ardaliona koga je zaslužio vremešni Vlasta Velisavljević za ulogu „duha Hamletovog oca“.

Predstava „Šćeri moja“ CNP iz Podgorice osvojila je Ardaliona za najboljeg mladog glumca koji će iz Užica poneti Vanja Jovićević za ulogu „knjeginje Zorke“.

Bez nagrada ostale su predstave „Pijani“ Ateljea 212 iz Beograda, kao i predstava „Na Drini ćuprija“ SNP-a o kojoj je publika razgovarala sve vreme festivala i o kojoj će još dugo razmišljati, jer otvara pitanja neprekinutog zla koje se ponavlja na ovim prostorima, a koje je pogubno za njegove narode.

Publika je glasala na sledeći način:

1. Hinkeman, ZKM Zagreb - 4,86
2. Bela kafa, NP Beograd - 4,70
3. Hamlet, JDP Beograd – 4,63
4. Na Drini ćuprija, SNP Novi Sad – 4,29
5. Šćeri moja, CNP Podgorica – 4,21
6. Pijani, Atelje 212 Beograd – 4,07
7. Marija Stjuart, NP Beograd – 3,76

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR