XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

utorak, 08 novembar 2016 11:55

Ljubivoje Ršumović: Došao sam da se radujem

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

XXI Jugoslovenski pozorišni festival otvorio je književnik Ljubivoje Ršumović čiji govor prenosimo u galeriji ispod teksta. U razgovoru za naš sajt popularni Ršum kaže:
„Ja sam došao da se radujem zajedno sa vama i došao sam naravno da čestitam pozorištu i Gradu Užicu što 20 godina izdržava i neguje to. Ja sam u svom govoru napisao učilište sa uvek postojećim M na početku, jer u ovim mučnim vremenima pozorište je često više mučilište nego učilište, uz osmeh kaže Ljubivoje Ršumović, uvaženi zemljak, književnik i dugogodišnji upravnik pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu.

„Pozorište je jedno od čuda svekolike umetnosti upravo zbog toga što je fluidno. Mi pesnici napišemo pesmu, ona se štampa u knjizi i ta knjiga ostaje u biblioteci. Svako može da je uzme kad god hoće i da je čita ili da je ne čita što se takođe događa, a pozorišne predstave su čuda koja se događaju svake večeri. Jedno od takvih čuda je bila predstava „Radovan III“ Zorana Radmilovića, svaki put je to bila potpuno nova predstava i ta neka vrsta kratkovekosti predstava daje tu začuđujuću dimenziju pozorištu kao umetnosti“, kaže Ršumović.
-Za 20 godina festivala izvedeno je preko 150 predstava na sceni u Užicu. Koji to može biti kvalitet za Grad Užice da se na 150 načina publika zapita o nekim problemima društva i svakodnevice?
Svaki festival je neka vrsta antologije ili da prevedem tu grčku reč na srpski- cvetnika. Dakle, svake godine nađe se buket najboljih predstava u datom trenutku i to je velika stvar za publiku užičku i uopšte za gradove u kojima postoje festivali. Kamo sreće da može ovaj festival posle sedam dana da se preseli u Prijepolje, pa u Požegu, pa u Čačak i tako dalje.
-Da li se Užice promenilo?
Naravno da se promenilo. Ima jedna izreka „Vremena se menjaju i mi se menjamo“. Dakle i gradovi se menjaju u vremenima, dolaze nove ideje, nova izgradnja, novi ljudi i sve je to normalno u ovom cirkusu koji se zove život, zaključio je uz osmeh Ljubivoje Ršumović.
Na repertoaru NP Užice u ovom trenutku aktuelna su dva dramska teksta ovog autora: „Snežana i sedam patuljaka i „ U cara Trojana kozje uši“.

Slađana Vasiljević, PR XXI JPF

Галерија слика

Више из ове категорије « Bilten br. 1 Branislav Mićunović gost 21. JPF »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC