XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 13 oktobar 2016 19:33

OVE GODINE SE VREDI RADOVATI!

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

„Bila je dobra godina kao kad seljacima rodi žito“, kaže selektor Bojan Munjin ocenjujući da se ove godine vredi radovati XXI Jugoslovenskom pozorišnom festivalu.
Od 7. do 14. novembra Festival će okupiti najkvalitetnije predstave iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Grada Užica. Predstojeću pozorišnu svečanost na konferenciji za novinare najavili su predstavnici Užica, Narodnog pozorišta i XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala - Bez prevoda.

Do XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala ostalo je nešto manje od mesec dana, a NP Užice i sam grad spremno dočekuju predstojeću pozorišnu svetkovinu.

„Jugoslovenski pozorišni festival je naša najznačajnija kulturna manifestacija“, ocenio je gradonačelnik Užica i predsednik Saveta JPF Tihomir Petković i dodao da „svakog novembra na sedam dana u Užice dolazi mudrost da nas podseti da se bez nje ne može ni u ovim vremenima i da nije sve u brzini, u novcu, u moći.“.

Festival se prema ustaljenoj praksi održava početkom novembra, na samom kraju festivalske pozorišne sezone.

„To je period kada je većina Užičana radosna zbog ovakve kulturne manifestacije. Ove godine to će se desiti po 21. put, a ovaj broj je magičan jer neki kažu da ljudska duša iznosi 21 gram, što znači da pozorište sa svim onim što postiže može da bude i lekar za ljudsku dušu, može da bude lekovito“, ocenio je Petar Blagojević, član Gradskog veća Užica.

Finansijskim sredstvima XXI JPF- „Bez prevoda“ omogućili su Ministarstvo kulture sa 3,5 miliona dinara i Grad Užice sa 3,3 miliona dinara.

„Uprkos teškim vremenima, uprkos činjenici da je nešto manje novca za kulturu i u regionu, a ne samo u Srbiji, zadovoljan sam da smo uspeli da nađemo odličnih sedam predstava“, rekao je Zoran Stamatović, direktor JPF Užice.

Od 7. do 14. novembra 2016. publika će videti predstave:Na Drini ćuprija“, SNP Novi Sad (I.Andrić/Kokan Mladenović), „Pijani“ Atelje 212 (prema komadu Ivana Viripajeva/ Boris Liješević), „Hamlet“, JDP (prema komadu W. Šekspira/ Aleksandar Popovski), „Bela kafa“, Narodno pozorište Beograd (prema komadu Ace Popovića/ Milan Nešković), „Hinkeman“, ZKM Zagreb (prema komadu E. Tollera/Igor Vuk Torbica), „Marija Stjuart“, Narodno pozorište Beograd (prema komadu F. Šilera/ Miloš Lolić) i „Šćeri moja“, CNP Podgorica (prema komadu Maje Todorović/ Ana Vukotić).

„Raditi festival gde publika ima svoje želje, ima svoje afinitete, svoje junake, a sa druge strane pozorište ide nekim drugim pravcem i sad sve to zajedno napraviti u jedan dobar niz, a da publika bude zadovoljna u jednom kvalitativnom smislu i da pokažemo nešto od savremenog pozorišta- to sklopiti zajedno nije jednostavno. Mislim da smo to ove godine sklopili, rekao je selektor Bojan Munjin.

Za slogan ovogodišnjeg festivala odabran je uzvik iz Šekspirovog Hamleta: „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ i prema oceni selektora najbolje odslikava vreme u kome živimo i kojim se na umetnički način bave ovogodišnje predstave.

„Kad kažemo da je ovo vreme iskočilo iz zgloba mislimo na vreme današnje, na nemire koji postoje u svima od nas, u društvima i nekako nas to vreme ispunjava zebnjom. Najkraće rečeno sve to izborom ovih predstava mi smo želeli govoriti o ljudskoj sudbini koju svakako možemo prepoznati jer je sami živimo: o vlasti, o izdaji, o dobrim ljudima, o lošim ljudima, o smrtima“, dodao je Munjin.

O festivalskim nagradama Ardalion u 9 kategorija odlučivaće petočlani žiri na čelu sa istaknutim rediteljem Dejanom Mijačem. Prema najavama, ovogodišnji izbor predstava učiniće teškim posao žirija jer dolaze već nagrađene predstave kao što su Ateljeovi „Pijani ili ZKM-ov „Hinkemana“, ali i neke koje će prvi put izaći sa matične scene poput SNP-ovog spektakla „Na Drini ćuprija“.

„Ovaj festival je itekako prepoznat u Hrvatskoj i svim drugim bivšim jugoslovenskim republikama, za njim vlada veliko interesovanje da se dođe u Užice i mislim da je postao bitan ambasador ovog grada koji ga predstavlja u najboljem svetlu u čitavom regionu“ ocenio je Nemanja Ranković, umetnički direktor NP Užice i Festivala „Bez prevoda“.

Publika je zamerala zašto nema predstave u čast nagrađenih i javnog uručenja nagrada, dodao je Ranković i najavio da je ove godine Direkcija festivala odlučila da vrati završno, osmo veče, tako da će XXI JPF zatvoriti 14. novembra 2016. plesna predstava „Priča o vojniku“ u produkciji Bitef teatra.

Медије

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC