XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

ponedeljak, 08 novembar 2021 06:10

Saopštenje i obrazloženje stručnog žirija 26. JPF

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

26. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL
01 – 07. NOVEMBRA 2021.
Stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu:

1. Vida Ognjenović – predsednica žirija
2. Dario Harjaček – član žirija
3. Radivoje Dinulović - član žirija
4. Maja Mrđenović - član žirija
5. Edvin Liverić – član žirija

Doneo je sledeću odluku:  

1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – ''Tri zime'' po tekstuTene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić, u produkciji Pozorišta Promena iz Novog Sada
Obrazloženje: Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem.

2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Egonu Savinu, za režiju predstave ''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.
Obrazloženje: Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici.

3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU –Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ''64'' namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić.

4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU – Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Obrazloženje: Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave.

6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi
''Pučina'' po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.
Obrazloženje: Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ''64''
Po tekstu Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti.

8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» - ansamblu predstave ''Tri zime'' po tekstu Tene Štivičić u režiji Jasne Djuričić u porodukciji Pozorišta Promena iz Novog Sada.
Obrazloženje: Vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna 4 sata disala sa njima.

9. Specijalna NAGRADA ARDALION – Marku Djokiću za dizajn svetla u predstavi ''64'' po tekstu Tene Štivičići u režji Alise Stojanović u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.
Obrazloženje: Znalačkim postupkom Djokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave.

 

 

Више из ове категорије « Zelena Čoja Montenegra - 4,25 26. JPF Bilten br.8 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC