XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

nedelja, 07 novembar 2021 06:35

Strah - 4,33

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Predstava Narodnog pozorišta iz Pirota „Strah – jedna topla ljudska priča“, po tekstu
Franc Ksaver Kreca,u režiji Igora Vuka Torbice, izvedena je šeste festivalske večeri.

Predstava ima okvirno utopijsku i istovremeno distopijsku viziju sveta bliske budućnosti, gde se odvija jedan začudan eksperiment u kome najbliže komšije jedne prizemne zgrade odlučuju da se bolje upoznaju i što više druže u nedefinisanom prostoru ispred svojih stanova.
Želja za bliskošću i pre svega da se pobedi strah od samoće, odbačenosti, otuđenosti, navodi ove individue – bračne parove i razne samce da zajedno stvore neku nesvakidašnju komunu u kojoj će biti srećni, kao jedinstveni kolektiv sreće.
I zaista sve to tako i fukcioniše, sve dok se ne pojavi u njihovim životima jedan stranac, navodno veoma stidljiv, novopečeni momak jedne od usamljenih dama u apartmanu.
Idila njihovog zajedništva i savezništva kao da se iznenada ruši tim dolaskom, iako taj tip deluje dobroćudno, simpatično, veoma staloženo i mirno, gotovo da mu se glas ne čuje…
Sve dok se ne desi neverovatna i prebrza transformacija, koja pretvara do tada žanr komedije u sasvim drugi žanr mračne, apsurdne, donekle i avangardne drame….Tako je do polovine predstave bila svetlost, a onda nastaje pravi – mrak.

 "Ovaj komad prate neke kontraverze, u ovom komadu od Kreca ima samo jedno zanimanje junaka, i jedan monolog, sve drugo je napisao Igor Vuk Torbica lično. Ovo je apsolutno njegov kompletan autorski rad. Bilo je zanimljivo raditi, mi nismo znali kako će se komad završiti, svaki dan je dolazila po jedna scena, i prosto smo svaki dan ulazili u materiju sto posto", izjavio je glumac Aleksandar Radulović.

"Što više igram predstavu, više saznajem šta u stvari ova predstava govori, svaki put otkijem nešto novo, neka nova rečenica me cimne, kao da me podseti šta mi živimo, i šta je naš problem, i čega se mi to sve bojimo", rekla je glumica Danijela Ivanović.

Галерија слика

Више из ове категорије « 26. JPF Bilten br.6 26. JPF Bilten br.7 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC