XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 04 novembar 2021 05:48

Tri zime - 4,82

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Predstava „Tri zime“, pozorišta Promena iz Novog Sada izvedena je treće festivalske večeri 26. JPF u Užicu.
Priča o ljubavi, ljubomori, fašizmu, korupciji, raspadu Jugoslavije. Komad, koji je časopis Indipendent opisao kao „redak podvig”, i koji je u Njujorku osvojio nagradu Susan Smith Blackburn, prikazuje razvojni put jedne zagrebačke porodice od 1945. godine do danas. Hrvatska spisateljica Tena Štivičić u svom komadu ispričala je ključne trenutke za svoju porodicu, koji referišu na živote svih onih koji su živeli ili žive na ex-yu vetrometini, kroz scene iz 1945, 1990. i 2011. godine.
Mladi glumci pozorišta Promena, čija je ovo ujedno i diplomska predstava, prikazuju put posleratnih trauma, neznanja, nesigurnosti, besmisla i bezbrižnosti. Hrabrost da pronađu svoje mesto u svetu, publika prati prvenstveno kroz žene u porodici Kos, koje čine njen stub već generacijama.

"Moram da priznam da sam bila šokirana potpuno, uopšte nisam očekivala da pobedi neki komad koji se odnosi na period od 1918. godine, monarhije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, FNRJ, SFRJ pa do devedesetih godina. Nisam mislila da mladog čoveka kod nas to može da zanima, međutim oni su me razuverili na moju sreću. Tenin komad je potraga za tim šta se to nama dogodilo, kako smo mi stigli do ovog trenutka sada", rekla je rediteljka predstave Jasna Đuričić.

 "Najviše smo radili sa profesorkom na govoru, i imali smo pomoć naših profesora scenskog govora na akademiji, ali smo slušali dosta hrvatsku televiziju, radio, vesti, istraživali akcente. Tena je tako napisala tekst, da nas je i ona vodila", izjavila je glumica Vanja Kovačević.

"Prvi put kad smo pročitali znali smo ponešto, onda smo shvatili koliko zapravo ne znamo o svim periodima koje je profesorka već navela, i onda je dragoceno bilo to istraživanje. Sama forma kako je to Tena Štivičić napisala, to je kao jedan roman, čitav jedan život napisan, i bilo je predivno istraživati toliko različitih tema. Svima nama je zajednički motiv ta linija žena u komadu, tih jakih žena, divno napisanji ženski likovi, tako da nas je to kao klasu sve privuklo", dodao je glumac Nikola Knežević.  

 

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC