XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

četvrtak, 26 mart 2020 16:48

Atentat

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Druga predstava koju Narodno pozorište Užice emituje u okviru akcije #OstaniKodKuće je “Atentat” (2005) po tekstu Miloša Nikolića u režiji Ljuboslava Majere. Preporuku za ovo delo daje Milovan Vitezović rečima da je Nikolić u neobičnoj dramskoj priči pokazao svo oduševljenje naroda i jezik u kuđenju, ruženju i psovanju vlasti.

“Priča Atentat je u najkraćem ova: Jedan Kralj, kome ne manjka narod, u novom i sjajnom odelu (kraljevo odelo je uvek novo i sjajno) krenuo je kroz narod koji se pod njim zlopati, da se uveri u obavezno oduševljenje naroda njegovom vlašću. Narod koji nema ništa iznosi sve pred kralja, pogosti ga svakim đakonijama, tako da se kralj nađe u velikoj nuždi. U toj nuždi, tamo gde kralj ide peške, kralj biva navučen na teren narodnih dasaka koje su već ranije bile presečene. Tako se kralj našao u velikom sranju koje je nastalo između vlasti i naroda. Ovu govnariju Miloš Nikolić koristi kao simbol svih govnarija vlasti, da bi narodnu motku doveo do jedne velike metafore...

I za Nikolića je sloboda često fraza, a tiranija uvek istina i pre i posle atentata, pa zato ni pričom ni dramskim postupkom nije odrešio narod, ostavio ga je u vezanom stihu... Stih mu je raznovrstan, čas je narodni deseterac, čas uzvišeni aleksandrinac, čas je himničan, čas parodičan, čas u službi silne vlasti i dovitljivosti naroda, kome sem te dovitljivosti ništa drugo nije preostalo”, zabeležio je Milovan Vitezović.

U komadu igraju: Tomislav Trifunović, Tanja Jovanović, Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Goran Šmakić, Momčilo Murić, Divna Marić, Slobodan Ljubičić, Igor Borojević i Svetislav Jelisavčić.

Za ulogu večitog studenta Vahidin Prelić je nagrađen 2006. na Joakimfestu nagradom za najboljeg mladog glumca, a za ulogu kapetana Toma Trifunović.

Predstava se na zvaničnom youtube kanalu Narodnog pozorišta Užice od 26. marta 2020. kada se u 20h emituje premijerno, može pogledati 7 dana, a dostupna je i preko aplikacije Uzice Live na mobilnom telefonu.

Slađana Vasiljević

Галерија слика

Више из ове категорије « Višnjik Pilad »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC