XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

subota, 09 novembar 2019 12:55

Sećanja kao okidač

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Mi smo generacija koja je potpuno drugačije gledala na junake, na svet oko nas. Bili smo veći entuzijasti, hteli smo da pokrećemo stvari. Ja sam nekad želeo da učestvujem u svim kulturnim zbivanjima, da igram u predstavama, da stvaram, da pokrećem svet, kaže glumac Mirsad Tuka.

Povratak u prošlost za našu generaciju, osim u predstavi, jeste i vaš susret sa ljudima koje dugo niste videli, a sve zahvaljujući ovom Festivalu.

-Sve je to neobično povezano sa ovom ulogom Dina koju igram i samom predstavom jer sam ja večeras bio Dino u ovom vremenu koji se vratio kući. Otvorio kutiju sećanja na svoj grad, porodicu, prijatelje, događaje i sve ono što je obeležilo njegov život. I gledao sam predstavu JDP-a Vrat od stakla i setio se svog života iz tog vremena. Pre nego što sam upisao FDU, bio sam glumac tuzlanskog Narodnog pozorišta i tada je bila ta prijateljska saradnja sa užičkim Pozorištem. Često smo igrali i družili se a sada sam ih video posle 35 godina. To mi je bio nekakav okidač kao u predstavi. Setio sam se tih divnih predstava i druženja a onda sam video i Dragana Mićanovića, svog klasića sa Akademije sa kojim sam proveo lepo studentsko vreme. Ne mogu da upoređujem sadašnjost i prošlost ali ja sam imao samo lepa sećanja.

Ko su junaci našeg doba, postoje li? Mi smo odrasli na narodnim pesmama, na desetercu, a oni posle nas?

-Mi smo generacija koja je potpuno drugačije gledala na junake, na svet oko nas. Bili smo veći entuzijasti, hteli smo da pokrećemo stvari. Ja sam nekad želeo da učestvujem u svim kulturnim zbivanjima, da igram u predstavama, da stvaram, da pokrećem svet. Možda ove generacije nemaju više taj entuzijazam, pragmatičniji su, da li zbog te tehnologije. Mi smo se nekako okupljali, svirali u nekoj garaži, igrali fudbal, šta je ko voleo i prema svojim afinitetima. Najznakovitija scena mog vremena jeste svirka bez instrumenata u ovoj predstavi. Loše je da poredim stvari, svi imaju svoje detinjstvo i mladost. Imam dva sina od 25 i 14 godina i vrlo su različiti.

Mirjana Petrović, JPF Bilten

Више из ове категорије « Junak mog doba: Moja majka Pozorište nije mesto obračuna »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC