XXV festival - 2021.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Додатне информације

  • Naziv: 25. JPF "Bez prevoda"
  • Moto: Vreme straha i podviga
  • Datum: 4-9. jun 2021. u 19,30
  • Savet:

     

    • Predsednica: dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica
    • Potpredsednik: Ljubomir Simović, književnik, akademik SANU
  • Direktor: Zoran Stamatović
  • Umetnički direktor: mr Nemanja Ranković
  • Selektori:

     

    • Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar
    • Zoran Stamatović, menadžer u kulturi, direktor Narodnog pozorišta Užice
  • Sručni žiri:

     

    Svetozar Rapajić, reditelj, predsednik žirija, Beograd / Srbija
    Dragana Varagić, glumica, Beograd / Srbija
    Janko Ljumović, producent, Podgorica / Crna Gora

     

    Voditelj okruglog stola:

    Marina MIlivojević-Mađarev

    Marina Milivojevic Madjarev

    Piše radio drame, TV drame, drame za decu i radove iz oblasti teatrologije. Radi ako vanredni profesor na Odseku za dramaturgiju i Odseku za teroju drame na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

    Radila je kao dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Na RTS-u je bila jedan od autora emisija o pozorištu "Kolektivne senke" i voditelj i urednik Hronika Bitefa, dok je u Radio Beogradu više godina radila kao pozorišni krtičar i novinar. Autor je tridesetak realizovanih radio drama (Dramski program Radio Beograda).
    Drame i radovi iz oblasti teorije drame štampani su joj u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Autor je tri knjige iz oblasti teatrologije: Biti u pozorištu (Rediteljski stilovi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Dejan Mijač, Slobodan Unkovski i Dušan Jovanović) i Fantastika u dramama Vladimira Velmar-Jankovića (u prilogu objavljene drame „Robovi“, „Sreća A.D.“ i „Državni neprijatelj br. 3“) i Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas (zajedno sa Milanom Mađarevim i Ivanom Pravdićem). Član je uredništva pozorišnog časopisa Scena i časopisa Zbornik radova Akademije umetnosti Novi Sad. Član je ASSITEJ-a Srbija.
    Piše pozorišne kritike za nedeljnike Vreme.

     

    Kritičar Festivala:

    Almir Imširević, pisac

    Almir Imsirevic1

    Almir Imširević (1971, Bihać,BiH). Diplomirao na Odseku za dramaturgiju Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu. Kao dramaturg radio na brojnim predstavama rađenim u BiH teatrima i pisao pozorišne kritike i prikaze u sarajevskim časopisima i magazinima. Autor je drama: „Kad bi ovo bila predstava...“, „Balkanski đavo Sram“, „Circus Inferno“, „Po istinitoj priči“, „Mousefuckers“, „Kad bi ovo bio film“, „Fistik“...Napisao je i mikrodrame „Playback Sevdalinka“ i „Deset razlika“ i knjigu kratkih priča „Strana 212“. Radi kao vanredni profesor na Odseku za dramaturgiju i član je redakcije portala „Nomad“ na kojem redovno objavljuje prozu.

  • Nagrade (Ardalioni):

     

    1. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – Dodeljuje se predstavi „ČITAČ“ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd, nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Predstava temu krivice i odgovornosti prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.

    2. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU – Dodeljuje se BORISU LIJEŠEVIĆU za režiju predstava „ČITAČ“ i „UPOTREBA ČOVEKA“. U ovim predstavama reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom.

    3. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU – Dodeljuje se MIRJANI KARANOVIĆ za ulogu Hane Šmic u predstavi „ČITAČ“ “ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Ona je probranim i preciznim glumačkim sredstvima na uzbudljiv način ostvarila složene transformacije lika i iznela temu krivice i odgovornosti.

    4. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU - Dodeljuje se MARKU GRABEŽU za ulogu Mihaela Berga u predstavi „ČITAČ“ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i BEO ARTA produkcije Beograd nastaloj po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. On glumački suvereno, emotivno i inteligentno dokazuje mogućnost ljudskosti i u najtežim vremenima.

    5. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Dodeljuje se ŽELJKU PIŠKORIĆU za predstavu „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište - Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Jednostavnim rešenjima ostvarila je mnogoznačnost scenskog prostora i simbolički i poetski obogatila predstavu.

    6. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU – Dodeljuje se MARINI SREMAC za predstavu „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište - Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Izuzetnim osećajem za kolorit i detalj, ona je sivu istorijsku epohu učinila vizuelno bogatom i funkcionalno označila pojedinačne sudbine brojnih likova.

    7. Nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU – Dodeljuje se SANJI MARKOVIĆ za ulogu Simke u predstavi „PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ“ po drami Ljubomira Simovića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Jagoša Markovića. Njena Simka je ostvarena na inovativan način koji je otkrio nove slojeve tumačenja toga lika.

    8. Nagrada ARDALION ZA NAJBOLJEG MLADOG GLUMCA i Nagrada POLITIKE «AVDO MUJČINOVIĆ» - Dodeljuje se ALJOŠI ĐIDIĆU za uloge u predstavi „UPOTREBA ČOVEKA“ prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište - Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, on se uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio.

    9. Specijalna NAGRADA ARDALION – Dodeljuje se autorskom timu i ansamblu predstave „RADNIČKA HRONIKA“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića u režiji Veljka Mićunovića. Predstava propituje mogućnost pobune i sudbinu malog čoveka kroz preciznu i displinovanu kolektivnu igru, koja kritički posmatra moguće protivrečnosti ove teme.

    10. Nagrade su donete većinom glasova.

     

  • Prateći program:

     

    PETAK 4. JUN 
    Otvaranje izložbe fotografija Radovana Baje Vujovića
    Hol pozorišta u 19 časova

    20210604 093738

  • Bilteni:

     

    Urednik: Radojka Popović
    Novinari: Nenad Kovačević, Zoran Jeremić, Mirjana Petrović, Verica Tucović, Ana Milošević, Bogdan Damnjanović, Almir Imširević

  • Pokrovitelji:

     

    • Ministarstvo kulture i informisanja
    • Grad Užice
    • Banca Intesa
  • Novinski članci:

     

    Tanjug 24.5.2021 - Početkom juna JPF u Užicu s predstavama iz Srbije i BiH
    ZOOM UE 24.5.2021 - 25.JPF od 4.juna u Užicu
    Danas 31.5.2021 - Pozorišni podvig u vremenu smrti i straha
    Blic 5.6.2021 - "Čitač" otvorio 25. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, publika gromkim aplauzom i visokom ocenom pozdravila prvu predstavu
    Danas 6.6.2021 - Emotivna priča o smrti i sećanje na Sašu Anočića
    Danas 8.6.2021 - „Šopalovići“ oduševili festivalsku publiku u Užicu
    Danas 9.6.2021 - „Radnička hronika“ na pozorišnom festivalu u Užicu
    ZOOM UE 10.6.2021 - Upotreba čoveka, priča o tragičnoj sudbini ljudi u ratu
    Blic 10.6.2021 - Predstava "Čitač" POBEDNIK 25. JPF-a u Užicu: Njeni glavni akteri proglašeni za NAJBOLJE GLUMCE
    Danas 10.6.2021 - „Čitač“ najbolja predstava na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu
    ZOOM UE 10.6.2021 - “Čitač” najbolja predstava 25.Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Медије

Више из ове категорије « XXIV festival - 2019. XXVI festival - 2021. »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC