utorak, 13 novembar 2018 12:49

Rade Šerbedžija: Gledao sam i divio se kako je ovaj Festival odgojio divnu publiku

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Jugoslovenski pozorišni festival poznat je po odabranim predstavama koje u svojim ansamblima imaju plejadu dobrih i popularnih glumaca, tako da nije neobično da u toku festivalskih dana užičke ulice postaju crveni tepisi po kojima hodaju glumačke zvezde. Ipak, veliko iznenađenje Užičana ove godine izazvao je dolazak proslavljenog glumca Rada Šerbedžije, čija je supruga, rediteljka Lenka Udovički predsedavala stručnim žirijem. Festival se već zahuktao, kada su sve glave u gledalištu, nakon četvrte takmičarske predstave “Zašto je poludeo gospodin R?” u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, počele da se okreću ka jednoj tački i komentarišu pojavu slavne ličnosti.

-Gledao sam publiku i divio se kako je ovaj festival odgojio divnu publiku koja sa pažnjom i razumevanjem sluša te predstave sa mnogo strasti, brane taj svoj festival i žele ga napraviti što boljim. Publika je sastavni deo i mi to za njih radimo i kad imaš dobru publiku onda je i predstava bolja. Gledao sam samo četiri predstave, ali sam imao sreću da su bile zanimljive, a ova Jugoslovenskog dramskog pozorišta me prosto oduševila. Bobo Jelčić je režirao, Boris Isaković je igrao glavnu ulogu, svi su glumci briljantni i predstava je čudesna. Oduševljen sam stvarno, zaista imamo čudesnih glumica i glumaca, kaže Rade Šerbedžija.

Slavni glumac mesece je proveo u užičkom kraju daleke 1974. snimajući čuvenu “Užičku republiku”. Prvi put nakon 40 godina života i putovanja po Americi i širom sveta, u Užice se vratio letos i 17. avgusta uz pratnju Miroslava Tadića održao koncert za pamćenje. Domaćini tada nisu ni slutili da će uskoro ponovo sresti omiljenog glumca, koji je ovog puta imao vremena da duže boravi na Zlatiboru i Užicu.

-Lepo je bilo, divno je bilo vreme. Ja volim ovaj kraj iako nisam dugo bio, ali sam se često sećao tih dana kada sam snimao “Užičku republiku” i kad sam na Zlatiboru snimao “Hajku” sa Žikom Pavlovićem. Užice je naraslo, postalo je veliki grad. Nekad je bilo palanka, iako značajna i važna zbog svoje historije i ljudi, ali sad je postalo moćan grad. Lepa je klima, zrak na Zlatiboru, božanstven je iako se možda i previše izgradio. Bio sam u hotelu “Palisad” lep je, u “Milunkinom konaku”, divna kafana, dobra muzika je svirala, sjajna i bio sam u Mačkatu, na jagnjetini, fantastično, zaista neverovatna jagnjetina.


Slađana Vasiljević

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR