utorak, 06 novembar 2018 08:36

Izložba fotografija Radovana Baje Vujovića: Nedremano oko

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

U holu Narodnog pozorišta otvorena je dvadeset druga izložba poznatog užičkog fotografa i hroničara jugoslovenskog pozorišnog festivala. Postavku je otvorio Božidar Đurović, reditelj i profesor na više visokoškolskih ustanova.

Naslanjajući se na ideju koja je potekla još na prvom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, hol Narodnog pozorišta Užice u toku festivalskih dana, krase fotografije Radovana Baje Vujovića na kojima su zabeleženi atraktivni trenuci iz predstava prethodne festivalske selekcije. To je prilika da se publika podseti šta je bilo na festivalskom repertoaru prethodne godine i da svoje utiske uporedi sa Bajinim doživljajem predstava.

-Radovan Baja Vujović nije samo revnosni hroničar koji već dvadeset i dve godine istrajno i pasionirano prati užički festival, nego je u isti mah i umetnik koji uspeva da kroz objektiv vidi, uhvati i ovekoveči one suštinske, najimpresivnije trenutke glumačke igre, one retke časove koji često umaknu čak i najposvećenijem gledaocu, gledaocu nedremanog oka. Bez tih pozorišnih fotografija istorija ovog renomiranog i važnog festivala bila bi znatno siromašnija uprkos tome što živimo u eri ekspanzije fotografije u kojoj je do kraja demokratizovana mogućnost da svi možemo da fotografišemo. Ali, treba li uopšte podsetiti da svi koji imaju valjan fotoaparat nisu fotografi, a, naročito, nisu umetnici, pozorišni fotografi, rekao je Božidar Boba Đurović, otvarajući izložbu.
-Pozivam vas da pogledate i „čitate“ koliko ekspresivne toliko i tajnovite fotografije Radovana Baje Vujovića. One nas, zahvaljujući sugestivnosti zaustavljenih slika, približavaju magiji i lepoti pozorišta, dodao je Đurović.

Reditelj Đurović sugerisao je da bi ove „zaustavljene trenutke odigranih predstava“ trebalo sabrati u monografiju povodom četvrt veka postojanja Festivala, što se ispostavilo da je u planu Narodnog pozorišta Užice i da se takva publikacija uveliko priprema.

-Jedino što je isto za protekle dvadeset tri godine je entuzijazam koji nas drži da taj festival bude iz godine u godinu sve bolji i čini mi se da je upravo tako. Mene drži ta želja da radim pozorišnu fotografiju, to je oseban izazov i ja sa pozorištima sarađujem preko 30 godina, tako da sam tu svoj na svome, kaže Radovan Baja Vujović, autor izložbe.
Koliko su ekspresivne, a koliko tajnovite izložene fotografije publika će moći da proceni do 12. novembra 2018, kada se završava XXIII Jugoslovenski pozorišni festival.

Slađana Vasiljević

Медије

Галерија слика

logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR