Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Nebojša Bradić: JPF je festival sa misijom

15 nov

Reditelj Nebojša Bradić, čije smo režije dva puta videli u takmičarskom programu Jugoslovenskog pozorišnog festivala: „Prokleta avlija“ (1999) i „Mala trilogija smrti“ (2005), kao i predstavu Prokleta avlija (2011) u čast nagrađenih zatvorio je XXI Jugoslovenski pozorišni festival.

-Sa zadovoljstvom dolazim u Užice zato što je ovo festival koji nosi specifičnu regionalnu i važnu dimenziju i tu misiju obavlja već 20 godina, a to je vreme koje govori o uspešnosti. Danas u vreme globalizacije koja stavlja izvesne pritiske na kulturu i na širenje kulture, upravo su festivali nešto što se u priličnoj meri razmnožilo. Ima ih sve više, posebno onih koji imitiraju određene koncepte ili tragaju za nekim svojim posebnostima.

Užički festival je veoma hrabro, u davnim vremenima odredio svoju programsku orijentaciju, u tome istrajava, u tome je uspešan i prelazi granice. On je jedan od prvih festivala koji su prešli granice i kao takav održava tu svoju dugogodišnju programsku orijentaciju i veoma sam srećan što svake godine imamo priliku da vidimo novu, uspešnu ediciju ovog festivala, rekao je Nebojša Bradić.

U ovoj sezoni Nebojša Bradić je potpisao režije opere „Suton“u Madlenijanumu i dramske predstave o Petru Kočiću u pozorištu u Banjaluci, a pored toga obavlja posao glavnog i odgovornog urednika kulturno-umetničkog programa RTS-a.

-Sve jedno na kojoj se poziciji nalazim kreativnoj, menadžerskoj ili uredničkoj sebe doživljavam kao advokata kulture koji omogućava da se izvesni kvalitetni proizvodi ili projekti realizuju na našim programima. To nije lak zadatak zato što je u našim uslovima poslovanja kultura skrajnuta, ali i u domenu budžeta koji je država odvojila za kulturu mi moramo da je učinimo vidljivijom, da prave vrednosti predstavimo na najbolji način, da onome o čemu ne treba govoriti ne damo reč, ili da kažemo ono što mislimo.To je osnovna misija koju imam sada, rekao je Nebojša Bradić.

Video sadržaj