XXVIII JPF Bez prevoda, Užice (1-7. nov. 2023)

Ako ovo čitate na telefonu, za bolji pregled događanja na festivalu i statistiku sa prethodnih, otvorite web aplikaciju za mobilne

sreda, 03 novembar 2021 07:00

Pučina - 4,70

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Druge festivalske večeri publika u Užicu videla je predstavu "Pučina", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, a u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Pučina je žanrovski složen komad: tragičan, apsurdan i satiričan. To je priča o lјubavnoj aferi jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi. U ovoj drami svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o lјudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijatelјskih i lјubavničkih odnosa isklјučivo je goli interes. Svi imaju korist od ove afere. Muž koji je službenik u istom ministarstvu, dobija unapređenja, kao i ostali službenici i prijatelјi porodice koji ćute. Nušić nikada ne bi pisao komad o mladoj udatoj ženi koja ima lјubavnika, ali kad je taj lјubavnik ministar u vladi, onda je to i političko i državno pitanje.

"Želeli smo da se bavimo problemom, malo je takvih ženskih uloga, da proživi razne faze na tako fin način, a da ne bude prst u oko. Ja sam želela nju da odbranim, i da razumem, i da opravdam", rekla je glumica Sloboda Mićalović.

"Ja samo želim da spomenem da je Nušić pisao dramu, i ovaj se komad završi kao drama. Jedan stalni permanentni emocionalni titraj jednog pojedinca, koji je doživeo jedan strahovit sunovrat, izgubivši identitet, poreklo, ime, imetak svoj, duhovni, ljubavni i materijalni svet", dodao je glumac Nenad Jezdić.

Галерија слика

Више из ове категорије « 26. JPF Bilten br.2 26. JPF Bilten br.3 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Šta misliš o svom ocu?"

Od 1.do 7.novembra 2023.godine

logo pozoriste 180
grad-uzice.jpg

ministarstvo kulture

logo jpf trans
 

1. nov: NP Beograd
DECA

2. nov: JDP, Beograd
EDIP

3. nov: GDK Gavella, Zagreb
NAŠ RAZRED

4. nov: NP Sarajevo
IVANOV

5. nov: NP Beograd
OČEVI I OCI

6. nov: CNP, Podgorica
NESPORAZUM

7. nov: Atelje 212, Beograd
OTAC