Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Sveti Ardalion Glumac

27 apr

Današnji dan u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetom mučeniku Ardalionu glumcu, po kome je nazvana nagrada Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

U kalendaru je zapisano da je Ardalion najpre bio “glumac komedijant” i da je kako bi uveseljavao publiku najradije igrao ulogu mučenika za veru, ismejavajući hrišćane na sve moguće načine. Međutim, kada je počelo gonjenje hrišćana u vreme cara Maksimijana, Ardalion je promenio ponašanje. Pred narodom je otvoreno rekao da je hrišćanin i da se ne šali, zbog čega je osuđen na smrt. “I umre privezan na usijanu gvozdenu lesu, odigravši tako pravu i česnu ulogu mučenika”, zabeleženo je u crkvenom kalendaru o Ardalionu glumcu kome je posvećen datum 27. april.

Jugoslovenski pozorišni festival od 1996. kada je održan prvi put, slavi jedinog glumca među svetiteljima tako što dodeljuje 9 nagrada pod njegovim imenom: Ardalion za najbolju predstavu, mušku, žensku i epizodnu ulogu, najbolju scenografiju, kostimografiju, najboljeg mladog glumca, a jedino nagradu pod nazivom “Sveti Ardalion” za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama”.
Za proteklih 24 festivala dodeljeno je 216 nagrada Ardalion.

Slađana Vasiljević

Još u ovoj kategoriji: « Rumunija 21 Rodoljupci »