Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Viktor ili deca na vlasti

07 apr

Snimak komada Rože Vitraka u režiji Aleksandra Saše Lukača koji je premijerno izveden u maju 2006, Narodno pozorište Užice od večeras emituje na svom youtube kanalu. To je peta predstava na koju ovo pozorište podseća u okviru akcije #OstaniKodKuće.

Par klikova na Googlu dovešće nas do informacije da je tekst francuskog pisca bio rado igran polovinom sedamdesetih godina u Ateljeu 212, a publika tog vremena (1965-69) mogla je da gleda Nedu Spasojević, Danila Stojkovića, Taška Načića, Veru Čukić, Ružicu Sokić, Boru Todorovića i druge velikane glume.

Četrdeset godina kasnije, na sceni u Užicu, reditelj Saša Lukač nakon 14 godina provedenih u Kanadi odlučio je da postavi upravo taj komad, smatrajući ga i dalje aktuelnim. Komad tretira svet odraslih iz vizure deteta i apostrofira glupost, nasilje nad decom, pedofiliju, zlobu i druge ljudske mane, za koje smatra da su uzele maha i da je o njima važno razgovarati.

U predstavi igraju: Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Divna Marić, Dragana Vranjanac, Biljana Zdravković, Ivana Pavićević, Slobodan Filipović, Tanja Jovanović, Slobodan Ljubičić, Jelena Cvijetić, Nemanja Jovanović, Biljana Đoković, Janko Radišić, Dušan Radojičić. Scenografiju u kostimografiju potpisala je Snežana Kovačević, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, a scenski pokret Ferid Karajica. Predstava je na internetu dostupna 7 dana.

Slađana Vasiljević