ponedeljak, 11 novembar 2019 01:14

Filmovi sa Oktobarskog salona

Оцените овај чланак
(0 Гласова)


U okviru pratećeg programa Festivala, na Maloj sceni NP Užice održane su projekcije nekoliko video radova iz kolekcije Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda.

Prikazan je desetominutni video rad Milice Tomić „Jednoga dana, umesto noći bljesnuće rafal iz mitraljeza, kad drukče svetlost ne može doći“, što je zapravo citat iz poeme Oskara Daviča. Prikazani su i petominutni video rad Gordane Anđelić Galić „Mantra“ iz 2006. godine i video rad Bojana Fajfrića „Uzrok smrti“ iz 2015. godine, koji traje 13 minuta.

-Program se odigrava i u galeriji „Reflektor“ u formatu izložbe, gde je fokusiran na poziciju umetnosti i umetnika u društvu, društveni okvir u kome se umetnice i umetnici nalaze - objašnjava umetnik, Siniša Ilić. On sponu između prikazanih video radova i Festivala „Bez prevoda“ vidi u tome što je reč o radovima koji se oslanjaju na jugoslovensko kulturno nasleđe, a u kojima se pojavljuju i sami umetnici i umetnice. Oni su u ovom slučaju i performeri, pa je i to veza sa pozorišnim, izvođačkim kontekstom, kaže Ilić.

Pitanje na koje ovogodišnji festival traži odgovor „Ko je junak našeg doba?“, Ilić vidi kao teško i smatra da bi odgovor na njega trebalo da definiše celo društvo.

-Junaci i junakinje našeg doba su zapravo ljudi koji kritički promišljaju društveni kontekst, koji su spremni da se odreknu privremenih privilegija ili situacija koje ih smeštaju u taj prostor iluzije, razmišljanja o sebi i svom prostoru u društvu. To je najšira postavka, kaže Ilić.

Zorana Đaković Miniti, kustoskinja KC Beograd ocenjuje da je kolekcija „Decenije“ spoj, saradnja umetnika i kustosa.

-Srž projekta je, osim širenja znanja i bavljenje organizacijom znanja i kako je važno zadržati osnovno značenje, ne manipulisati njime, već pronalaziti veze - kaže Zorana Đaković Miniti.

Ana Milošević, JPF Bilten

Галерија слика

Више из ове категорије « 24.JPF Bilten br.6 Kavkaski krug kredom - 3,89 »
logo jpf trans

 XXVII JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL - BEZ PREVODA
"Parče hleba, parče neba"

Od 1.do 7.novembra 2022.godine


logo pozoriste 180


grad uzice

logo jpf trans
 

1. nov: Atelje 212 Beograd
ROLERKOSTER

2. nov: JDP Beograd
ČUDO U ŠARGANU

3. nov: ZKM Zagreb
EICHMANN U JERUZALEMU

4. nov: NP Užice
MESEC(DANA)NA SELU

5. nov: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper
JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA

6. nov: GP Podgorica, Festival Barski ljetopis
BEZ PORTFELJA

7. nov: NP Beograd
RAT I MIR